Много правителства не успяват да осигурят адекватна защита на медиците си на първа линия в борбата с коронавируса, отчита международната неправителствена организация "Амнести интернешънъл".

В близо 63 държави и региони е регистрирана липсата на лични предпазни средства за медицинския персонал. Докладът на "Амнести" е озаглавен "Изложени на риск, със заглушен глас, атакувани".

От организацията твърдят, че са събрали информация за около 3000 смъртни случая на здравни работници в 79 страни, но реалният брой е много по-голям.

Те подчертават, че в някои страни, като например в Русия и в Китай, на медиците на първа линия се налагат наказания, ако започнат да се оплакват от ниското заплащане, от дългите дежурства или лошите условия на труд.

Дарихме защитни облекла срещу коронавирус на медиците в Ирак

Дарихме защитни облекла срещу коронавирус на медиците в Ирак

Те са предназначени за епидемиолозите в Багдад, Басра и Сюлеймания

В резултат на проучването си "Амнести" подчертават "сериозните си притеснения за здравето на медицинските работници днес, които правителствата не успяват да защитят адекватно и дори им нарушават някои от основните човешки права".

В доклада се посочва, че в Русия и Великобритания са регистрирани най-много смъртни случаи сред медицинските лица, предизвикани от коронавирусната инфекция. В Русия жертвите сред лекарския персонал са 545 души, а в във Великобритания - 540 души.

От "Амнести" са анализирали, че санитари - афроамериканци във Великобритания, далити в Индия и сомалийци във Финландия - са сред най-тежко засегнатите от пандемията.