Насилието срещу жени в Турция нараства, предупреди международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл", след като югоизточната ни съседка се оттегли от Истанбулската конвенция, правозащитен договор за предотвратяване и борба с домашното насилие, информира ДПА.

"Турция върна часовника с 10 години назад за правата на жените", подчерта генералният секретар на "Амнести" Агнес Каламард.

Тя изтъкна, че оттеглянето на Турция от конвенцията изпраща "безразсъдно и опасно послание", тъй като извършители могат да избегнат наказание.

Турция официално напусна Истанбулската конвенция

Турция официално напусна Истанбулската конвенция

Ердоган обяви решението за това още през март

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви оттеглянето на Турция от договора през март в ход, който влезе в сила днес.

Ердоган говори за оттеглянето днес, изтъквайки, че някои хора погрешно се опитвали да го представят като "крачка назад" за страната.

"Нашата борба срещу насилието над жени не започна с Истанбулската конвенция и не завършва с оттеглянето от тази конвенция", настоя той.

Ердоган увери, че Турция вече има ефективни закони срещу насилието, без да прави никакви различия в религията, пола или расата. Той не спомена сексуалната ориентация.

Той заяви, че се изготвя "план за действие" за повишаване на чувствителността на обществото към насилието над жени.

Истанбулската конвенция е изготвена от Съвета на Европа през 2011 г. Тя има за цел да създаде общоевропейска правна рамка за предотвратяване и борба с насилието срещу жени.

Както в много други страни, насилието над жени е широко разпространен проблем в Турция. Най-малко 300 жени са били убити от мъже в страната миналата година според организацията Wir Werden Frauenmorde Stoppen, германска платформа, чието име се превежда като "Ще спрем убийствата на жени".