Турция официално се оттегли от Истанбулската конвенция, съобщава "Ройтерс".

Припомняме, президентът Тайип Ердоган обяви решението страната да напусне международния договор за предотвратяване на насилието над жени още през март и това предизвика остра реакция сред много турски граждани и западни съюзници.

Хиляди бяха готови да протестират в Турция, след като тази седмица беше отхвърлена съдебната жалба за спиране на оттеглянето от конвенцията.

Председателят на Федерацията на турските женски асоциации Канан Гюлу бе категорична, че борбата срещу решението на Ердоган ще продължи. По нейни думи от март насам жените и представители на други уязвими групи са по-склонни да искат помощ и по-малко вероятно да я получат, като COVID-19 подхранва икономическите трудности, причиняващи драматичен ръст на насилието спрямо тях.

Буря в семейство Ердоган заради Истанбулската конвенция

Буря в семейство Ердоган заради Истанбулската конвенция

Турция беше първата страна, ратифицирала конвенцията...

Истанбулската конвенция, договорена в турската столица и подписана през 2011 г., задължава подписалите я страни да предотвратяват и преследват домашното насилие и да насърчават равенството.

Оттеглянето на Анкара предизвика осъждане както от Съединените щати, така и от Европейския съюз, поставяйки Турция още по-далеч от блока, за който кандидатства за присъединяване през 1987 г.

Според голяма част от консерваторите в Турция обаче пактът подкопава семейните структури, които защитават обществото. Някои виждат Конвенцията и като документ, насърчаващ хомосексуалността чрез нейния принцип за недискриминация въз основа на сексуалната ориентация.

Оттеглянето на страната ни от конвенцията няма да доведе до никакъв правен или практически недостатък в превенцията на насилието над жени, увериха от администрацията на Ердоган.

ЕС е разочарован от Турция за Истанбулската конвенция

ЕС е разочарован от Турция за Истанбулската конвенция

Позиция на Жозеп Борел