Външният министър на ЕС Жозеп Борел изрази съжаление за решението на Турция да се оттегли от Истанбулската конвенция за защита на жените и призова за преразглеждане. Това предаде АП.

"Време е да покажем лидерство и да започнем глобални усилия за борба с насилието над жени, домашното насилие, а не да отстъпваме от него. Ето защо можем да изразим дълбокото си съжаление и неразбиране във връзка с решението на турското правителство да се оттегли от тази конвенция, която дори се нарича Истанбулска ", каза Борел.

Турция напуска Истанбулската конвенция

Турция напуска Истанбулската конвенция

Според Анкара, действащото законодателство е достатъчно

Според ръководителя на дипломацията на ЕС тази стъпка не само ще се отрази негативно на защитата на жените от насилие в самата Турция, но "изпраща опасен сигнал към целия свят".

"Следователно не можем да не настояваме Турция да преразгледа това решение", добави Жозеп Борел.

Турция е първата страна, която ратифицира конвенцията на Съвета на Европа, приета в Истанбул. Той се стреми да предотврати насилието над жени, включително домашното насилие и да сложи край на безнаказаността за извършителите.

Конвенцията е подписана от 45 държави, както и от Европейския съюз. С решение, Конституционният ни съд през юли 2018 г., обяви, че Истанбулската конвенция не съответства на Конституцията на България.

Съветът на Европа не е длъжен да чака общо съгласие на страните за Истанбулската конвенция

Съветът на Европа не е длъжен да чака общо съгласие на страните за Истанбулската конвенция

Становището е на генералния адвокат Джерард Хоган