Разговорите за това, че войната в Украйна може да бъде замразена, се водят от години - всъщност те започнаха веднага след като Русия започна да има проблеми с офанзивата през 2022 г. В повечето случаи източник на тези разговори са или руски говорители, или западни фигури, свързани с Москва. Но нека си представим ситуацията, ако наистина войната бъде замразена за известен период от време.

Какви са реалните възможности на руския военнопромишлен комплекс днес и след три години, както и какво заплашва замразяването на войната в Украйна и други страни. Това коментира анализаторът Александър Коваленко в материал от съвместния проект на OBOZ.UA и групата "Информационна съпротива".

Как работи военно-промишленият комплекс на агресора днес

И вие, и аз неведнъж сме чували, че активните военни действия не позволяват на Русия да възстанови напълно загубите и да натрупа ресурси. Именно активните бойни действия принуждават руския военнопромишлен комплекс да работи почти изцяло за компенсиране на загубите - при недостатъчен ресурс.

Например, ако говорим за производството на танкове, думата "производство" вече не е правилна. Повечето от танковете, които сега отиват в зоната на бойните действия в Украйна, са танкове, които са били извадени от складовете, претърпели са ремонт, модернизация и в резултат на това са станали повече или по-малко боеспособни. Това са модификациите на Т-90, Т-80, Т-72, Т-62, Т-54/55, а имаше и информация за ПТ-76. В количествено отношение Русия може да издава от 100 до 150 танка месечно за война +/- 15-20% в зависимост от тежестта на ремонтните работи.

Тръмп-младши: Украйна вече загуби войната с Русия

Тръмп-младши: Украйна вече загуби войната с Русия

НАТО трябвало да е по-активно

Руснаците имат приблизително същата ситуация с бойните бронирани машини (ББМ), които включват БТР, БМП, БМД и други. И тук е важно да се отбележи, че при съществуващите мощности за производство и изпращане в зоната на бойните действия нуждата на руската армия от бойни бронирани машини е три пъти по-голяма, отколкото от танкове. Това се дължи на факта, че според стандартната конфигурация на едно подразделение към един танк се прикачват три или повече ББМ.

Днес Русия, която е претърпяла най-тежките загуби в категорията на бойните бронирани машини - повече от 10 500 - просто няма възможност да снабди напълно войските с толкова много от тази техника, колкото са необходими за пълния им състав.

Положението с артилерията не е по-добро. Например на месец потенциалът за възстановяване на 152-мм, 122-мм, 105-мм буксируеми гаубици и 85-мм дивизионни оръдия е средно 350 цеви. Отделна категория са БМП, които се възстановяват много по-малко от теглените артилерийски оръдия и минохвъргачки. Всичко това не е достатъчно за натрупване на потенциал, освен за компенсиране на нулеви загуби - и дори тогава не винаги.

В същото време руските компании за боеприпаси достигат потенциала си за производство на 1,5-1,7 милиона патрона годишно. Увеличението на тези цифри зависи от различни външни и вътрешни фактори, но ние ще фиксираме тази марка, без да отчитаме променливостта на увеличението. Макар че си струва да се разбере, че то ще бъде такова (като се има предвид способността на Русия да заобикаля санкциите и да намира доставчици на необходимите ѝ продукти).

В Русия намалява производството на водка

В Русия намалява производството на водка

Не се посочват причните за това намаление

Сега нека предположим, че войната в Украйна е замразена за три години. Русия има възможност да възстанови загубите от войната и да натрупа по-голям ресурс - благодарение на военнопромишления комплекс, който макар и да работи основно по ремонт и модернизация, но все пак работи многократно по-интензивно, отколкото преди 2022 г.

Потенциалът на Русия за три години

Като се вземе предвид настоящият потенциал, в случай на пълно прекратяване на военните действия, потенциалът на руската армия след три години ще бъде следният:

Танкове - от 3 600 до 5 400. Това е количествено същото като към 23 февруари 2022 г. и дори повече - почти два пъти повече. Това ще позволи напълно да се възстановят загубите от 2022 г. и да се формират нови подразделения.

Русия вербува мигранти от границата с Финландия за войната в Украйна

Русия вербува мигранти от границата с Финландия за войната в Украйна

Чужденци са били изпратени спешно във военен лагер на украинската граница

Бронетранспортьорите - приблизително същото количество като танковете - 3600-5400, което няма да позволи да се възстановят загубите от 2022 г., но ще възстанови бойната ефективност на частите и ще окомплектова новосформираните.

Артилерия - нормата на натрупване само за теглената артилерия ще бъде 11-12 500.

Боеприпаси - за три години Русия ще може да натрупа повече от 5 млн. патрона, което ще ѝ позволи да поддържа стабилна дневна норма на стрелба в продължение на една година.

Не добавих към този списък и способността на Русия да произвежда крилати ракети, като Х-101/555, чиито запаси след три години ще надхвърлят 2200, както и МБР "Калибр" - от 1000 до 1500.

ISW: Русия губи толкова военни на фронта, колкото и мобилизира

ISW: Русия губи толкова военни на фронта, колкото и мобилизира

През ноември 2023 г. руските сили са загубили почти 11 000 души в направленията Купянск, Лиман и Бахмут

Не споменава безпилотните самолети камикадзе Шахед-136, чието производство Русия упорито се опитва да доведе до серийно ниво, но като се вземат предвид сегашните доставки, за три години Кремъл ще разполага с поне 9 хил.

Разбира се, в тези изчисления има нюанс, състоящ се в това, че днес Русия просто физически не разполага в складовете с такова количество съветска техника, годна за възстановяване до състояние на бойна готовност. Но нека бъдем абсолютисти и да изходим от тези цифри.

И така, Русия ще разполага с всичко това след три години от замразяването на войната в Украйна.

Сега да видим как Русия може да използва този потенциал и срещу кого преди всичко.

Русия засилва атаката срещу Авдеевка

Русия засилва атаката срещу Авдеевка

И двете страни заявиха, че са постигнали печалби

Неугасващ реваншизъм и заплахи

На първо място, заплахата ще дойде в Украйна, което не е изненадващо. А с оглед на съществуващия потенциал, накъде първо ще бъдат насочени ударите на руските окупационни войски? Повече от очевидно е, че освен засилването на военните действия, това ще е и югът.

За руската пропаганда югът, а именно Херсон, Николаев и Одеса, отдавна е прераснал в деградирала сакрализация. Но без да навлизаме в детайлите на дългосрочните наративи за маргинализираните, основната цел в тази посока за Москва е напълно да блокира достъпа на Украйна до Черно море и да получи сухопътен коридор до Приднестровието.

Това от своя страна повдига въпроса за сигурността на Молдова, която несъмнено ще стане следващата жертва на Русия - с всички произтичащи от това последствия.

В Черно море Русия ще възстанови криминалния си контрол над акваторията, а във вътрешните води ще може безопасно да засили присъствието си с допълнителна група бойни кораби.

ISW: Русия ще признае Азовско море за вътрешен руски воден обект

ISW: Русия ще признае Азовско море за вътрешен руски воден обект

Опозиционерът Григорий Явлински иска спиране на огъня в Украйна като част от кампанията си за президент

Освен това реваншизмът може да се разпространи и в други страни и региони в близост до Русия, например в Южен Кавказ. Русия може да използва сила, за да завземе напълно територията на Грузия, да влезе в Армения и да реши въпроса за възстановяване на контрола над региона.

И този сценарий е толкова реалистичен, колкото сценария за руска инвазия в балтийските страни. Литва, Латвия и Естония са в същата рискова зона като Молдова, Грузия и Армения.

Заключения

Отдих, пауза, замразяване на войната (дори и краткотрайна) - всичко това ще доведе до възможността Русия да натрупа силите си, за да продължи кръвопролитието с нови сили, и е възможно в няколко посоки едновременно.

Оттук можем да заключим в чии интереси действат онези "глашатаи на мира", които призовават за прекратяване на огъня. В крайна сметка, докато Русия не е напълно изтощена и победена, даването й на шанс за почивка е самоубийствена инициатива.