Няма как да повярваме, че някой искал да нападне Москва - всеки подобен режим си търси пропаганден повод, за да започне агресия. Такава позиция изрази евродепутатът Андрей Ковачев в профила си във Фейсбук.

"Няма как да повярваме, че Москва се чувствала несигурна, че някой искал да я нападне, а още по-смешно е твърдението, че Киев искал да нападне Москва. Трябва да помним, че всеки подобен режим си търси пропаганден повод за начало на агресия." - коментира евродепутатът.

Той допълва, че не съседните страни, а самата Русия е агресор, като напомня за нападенията й срещу суверенни държави: срещу Финландия през 1939 г., Глайвиц през 1939 г. (тогава част от Германия, днес от Полша), Грузия през 2008 г., Украйна през 2014 г.

ЕС: Русия манипулира информацията за Украйна, за да създаде повод за нападение

ЕС: Русия манипулира информацията за Украйна, за да създаде повод за нападение

Москва може да използва инсценирани събития...

"Помним и Будапещенския меморандум от 1994 година, под който Руската федерация се подписва, че ще е гарант за териториалната цялост и суверенитет на Украйна, а Украйна изключително наивно, в замяна, предава ядрените оръжия на Москва. Помним и подписа на Руската Федерация под основополагащия акт НАТО-Русия през 1997 година, където Русия сама приема разширяването на НАТО със страните от Източна Европа!" - пише още Андре Ковачев.

Той напомня и казаното от Ото фон Бисмарк по повод на ненадеждността на Москва като участник в международната политика: "Договорите с Русия не струват дори хартията, върху която са написани."