Англия и Уелс забраняват така наречените "зомби ножове" и мачете от септември, съобщава "Ройтерс".

Британското правителство обявява за незаконно притежаването, продажбата, производството или пренасянето на този тип хладни оръжия в опит да смекчи опасенията относно престъпленията с нож.

Законодателството ще бъде внесено в парламента днес. Предвижда се през лятото да се проведе кампания за предаване на оръжията, за да се даде шанс на хората, които имат такива ножове, да ги дадат доброволно.

Този месец актьорът Идрис Елба стартира кампания за борба с престъпленията с ножове във Великобритания и настоя за забрана на мачете и "зомби ножове" - оръжия с остриета, първоначално вдъхновени от филми за зомбита.

Британия отчита ръст на нападения с нож, 50% от извършителите са 24-годишни

Британия отчита ръст на нападения с нож, 50% от извършителите са 24-годишни

Манчестър, Ливърпул и Нотингам са в топ 25 на най-опасните места в Англия и Уелс

Стрелбите с фатален край са рядкост във Великобритания, но броят на престъпленията с нож се е увеличил през последните десетилетия. До юни 2023 г. около 247 души са загубили живота си при нападение с нож или остър инструмент, като много от загиналите са били тийнейджъри или на възраст около 20 години.

През 1977 г. е имало 135 убийства в Англия и Уелс, включващи остър предмет, като ножове и счупени бутилки, или 33% от всички убийства. До 2021/2022 г. този брой е скочил до 282 - 41% от всички убийства.

"Престъпленията с нож продължават да отнемат скъпоценни животи и аз съм решен да сложа край на това безсмислено насилие", заяви вътрешният министър Джеймс Клевърли.

Съгласно отделно законодателство правителството планира да увеличи максималната присъда за притежание на забранени оръжия и да даде на полицията нови правомощия за изземване и унищожаване на ножове, намерени на частни адреси.

Загинал и ранени при атаки с нож в Лондон

Загинал и ранени при атаки с нож в Лондон

Няма данни нападенията да са свързани