Англия отчете рекордно висок дневен общ брой от 162 572 нови случая на COVID-19 в събота, спрямо 160 276 предишния ден. Това показват официалните данни, цитирани от "Ройтерс". 154 са новите смъртни случая от вируса в Англия в рамките на 28 дни след положителен тест, което е спад спрямо 178, регистрирани към петък.

Британия отлага блокирания и по-строги мерки за 2022 г.

Британия отлага блокирания и по-строги мерки за 2022 г.

Здравни експерти призоваха все пак Джонсън да обмисли затягане на настоящите мерки

Данните обикновено включват също Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, но не и в събота поради различия в графиците за отчитане през уикенда на Нова година.

Припомняме, че броят потвърдени случаи в Обединеното кралство многократно чупи рекорди през декември, тъй като вариантът Омикрон в момента се разпространява бързо. Въпреки това, хоспитализациите и смъртните случаи остават на по-ниски нива в сравнение с предишните вълни.

Великобритания може да затегне още COVID мерките до Коледа

Великобритания може да затегне още COVID мерките до Коледа

Доминик Рааб обеща на британците по-добра Коледа от миналогодишната

Шотландия, Уелс и Северна Ирландия въведоха ограничения като затваряне на нощни клубове, правила за социално дистанциране в заведенията и ограничения за броя хора, на които е разрешено да се събират.

Но Англия, която представлява повече от 80% от населението на Обединеното кралство, не е въвела никакви ограничения, въпреки че се обмисляха и такива. Министърът на здравеопазването Саджид Джавид каза, че всякакви нови ограничения ще бъдат въведени само като "абсолютна последна мярка".