В разговорите с ЕС Турция не иска пари за себе си, а за решаването на общ проблем, заяви пред БНР турският журналист Алпаслан Йълдъз.

По думите му, въпросът не опира до това дали Турция е спечелила или е загубила от договореностите с общността, защото става дума за множество заинтересовани страни.

„В Сирия се води война, която превърна милиони хора в бежанци.  Част от тях използват страната ни като транзитна по пътя си към Европа.  Затова този проблем не засяга само Турция, но и Европа и затова Анкара счете за уместно да търси изход от ситуацията с всички заинтересовани страни.  За петте години, откакто съществува сирийският конфликт, Турция е похарчила  за издръжката им  10 милиарда долара. Разбира се, това е безвъзмездна помощ, но в един момент обстоятелствата наложиха и ЕС да вземе отношение по този проблем.” – коментира Йълдъз.

Той допълни, че дебати като „Турция вдига или смъква цената си“ са много безпочвени, защото тя не иска тези пари за своя бюджет.  

„Средствата ще се похарчат за бежанците, които в 21 век са принудени да живеят по този начин. В такъв момент струва ми се нехуманно  да обвързваме този проблем  с една цифра. В своята история Турция никога не е помагала заради пари или интереси.” – посочи журналистът.

Бежанците не са проблем само на Турция и въпросът за съдбата им не се решава със затварянето на граници и с изграждането на огради, допълни той.

„ООН често  отправя предложения и критики към ЕС от типа: „Не може Турция да бъде оставяна сама да се справи с този проблем. Кризата не може да бъде преодоляна, ако отговорността се прехвърли само върху Турция“. Нека Ви припомня, че има Европейска конвенция за защита правата на човека и основните свободи и Всеобща декларация за правата на човека на ООН.

Турция в момента се грижи за близо 3 милиона бежанци. Тя ще продължи да го прави, докато войната не свърши. Ние не знаем какво мисли ЕС или хората там. Ние , тук в Турция обаче познаваме много добре болката на търсещите по-добър живот, защото виждаме страданията на бежанците, на опитите им да пресекат граници, дори това да им струва живота им.” – увери Йълдъз.

В Турция няма достатъчно информация  по споразумението за реадмисия на мигранти, изтъкна анализаторът.

„Доколкото знам, това е взаимна размяна,  но според нашия вицепремиер  не става дума за милиони или стотици хиляди, а за десетки хиляди души.  Мисля, че в даден момент ЕС е притиснат  не само от страна на Турция, но и от целия свят и вече е време да направи решителната крачка. България и Гърция са наши съседи и те много добре разбират измерението на проблема,  с който Турция се сблъсква.” – каза още той.

Йълдъз напомни, че Турция е страна- кандидатка за членство в Европейския съюз и рано или късно ще се пристъпи към либерализацията на визовия режим, която сега се посреща с резерви.  

„С либерализацията властите у нас очакват наплив  не от  Турция към Европа,  а от Европа към  Турция.  На обвиненията, че става дума за сделка с това искане бих отговорил, че не Турция предизвика бежанската криза, но сега тя плаща цената. Правителството иска всеки да изпълни отговорностите си и ми се струва, че исканията на Турция са основателни. ЕС трябва да прецени добре ситуацията, защото ако от вътрешността му дойдат повече бежанци, то тогава това ще е проблем за света.  както за Европа, така и за Турция.” – прогнозира журналистът.

Той заяви, че всички лагери за бежанци в Турция са отворени и правозащитниците  могат да проверят на място условията в тях в отговор на критиките относно лошите условия в лагерите. Същевременно голяма част от сирийските бежанци не живеят в лагерите, а са намерили подслон в градовете.

Пример в тази посока е Килис, където  в момента 60% от населението се състои от бежанци, които по думите му имат пълни права.

„Трябва да попитаме правозащитни организации какво повече от това може да се направи? Правителството плаща заплати на живеещи в лагерите, осигурява им битови условия. В Турция  имаме такъв израз: „Нека всеки дойде и види на място истината“. Това важи за всички, които искат да се уверят с очите си как стоят нещата с правата на бежанците у нас.” – обобщи Йълдъз.