Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че не е споменавал, че Турция може да отвори база „Инджирлик” за Русия. Той допълни, цитиран от „Хюриет”, че Анкара е отворена за сътрудничество с Москва в борбата с „Ислямска държава”.

Запитан дали е казал, че Русия може да използва „Инджирлик”, Чавушоглу заяви: „Не съм правил такъв коментар. Ние казахме, че можем да сътрудничим с всеки в борбата срещу „Ислямска държава”.

Турция пуска руски военни в авиобаза "Инджирлик"?

Турция пуска руски военни в авиобаза "Инджирлик"?

Анкара може да разреши Русия да използва базата за удари по ДАЕШ

Турският дипломат номер 1 направи този коментар след заседание на правителството в Анкара.

Припомняме, че по-рано руски медии съобщиха, цитирайки Мевлют Чавушоглу, че Турция може да разреши Русия да използва авиобаза „Инджирлик” за операции против ДАЕШ (Ислямска държава).

„Ние казахме, че можем да си сътрудничим с Русия занапред в борбата срещу ДАЕШ. Не съм правил никакъв коментар относно това руски самолети да идват в база „Инджирлик”, допълни Чавушоглу.

В турските медии също се появиха информации, че Турция обмисля да позволи на руски самолети да използват базата в южната провинция Адана. Понастоящем базата се използва от водената от САЩ коалиция, бореща се с „Ислямска държава”. Там има войски и самолети от САЩ, Германия, Великобритания и Саудитска Арабия.