Стрелбата по американското посолство в турската столица Анкара е опит да се създаде хаос. Това заяви официалният представител на турския президент Реджеп Тайип Еродаган - Ибрахим Калин, предаде ТАСС.

"Ние осъждаме нападението, извършено срещу посолството на САЩ. То е откровен опит да бъде създаден хаос", написа Калин в страницата си в Twitter.

Турция се закани да санкционира САЩ

Турция се закани да санкционира САЩ

Ние вече отговорихме на базата на правилата

Според него, "Турция е безопасна страна, а всички чуждестранни мисии са под охрана". Той подчерта, че е започнало разследване за нападението.

Турция бойкотира и строителните материали от САЩ

Турция бойкотира и строителните материали от САЩ

Анкара е взела решение в резултат на "спекулативните действия с щатския долар"

Говорителят на управляваващата в Турция Партия на справедливостта и развитието Омер Челик по-рано определи инцидента срещу посолството на САЩ като провокация.

Стрелба срещу посолството на САЩ в Анкара

Стрелба срещу посолството на САЩ в Анкара

Няма пострадали

По данни на телевизия CNN Turk в понеделник неизвестни са изстреляли шест куршума от бял автомобил, движил се покрай посолството. Те са успели да избягат. Три патрона са попаднали в будката на охраната.

Инцидентът, както отбелязва турското издание Hurriyet, става на фона на сериозно обтягане на отношенията между Турция и САЩ. Причината за него е отказа на Турция да освободи американския пастор Андрю Брънсън, заподозрян за съпричастен към терористична организация, а така също и на фона на взаимно повишение на митата за различни стоки.

Турция „зашлеви” САЩ с 140-процентови мита

Турция „зашлеви” САЩ с 140-процентови мита

Мярката е в отговор на удвоените от Вашингтон мита върху турска стомана и алуминий