Министерството на околната среда и градоустройството на Турция съобщи, че ще бойкотира американски строителни материали, информират местни медии.

По-рано днес турският президент Реджеп Ердоган заяви, че страната ще бойкотира електронни продукти от САЩ заради икономическата атака на Вашингтон.

Ердоган: Турция бойкотира електронни продукти от САЩ
Обновена

Ердоган: Турция бойкотира електронни продукти от САЩ

САЩ атакуват много държави икономически

Министър Мурат Курум заяви, че Анкара е взела решение в резултат на "спекулативните действия с щатския долар", които предизвикаха икономическа "обсада" на Турция.

Курум каза още, че министерството ще предприеме нова кампания, с която ще предложи добри кредитни и лихвени условия, за да мобилизира сектора. Той добави, че ще се срещне с представители на строителния бранш през следващите дни.

През миналата седмица американският лидер Доналд Тръмп удвои тарифите върху внос на стомана (50%) и алуминий (20%) от Турция. Мерките влязоха в сила в понеделник.

Отношенията между двата натовски съюзника рязко се влошиха през последните седмици във връзка със задържането на американския пастор Андрю Брънсън в Турция и решението на Анкара да закупи противовъздушна система от Русия.