Икономически САЩ атакуват много държави, включително Китай, Русия и Канада. Турция е изправена пред икономическа атака. Ние ще бойкотираме американски електронни продукти.

Турската икономика потъва, дали Аллах ще чуе Ердоган?

Турската икономика потъва, дали Аллах ще чуе Ердоган?

Днешната криза напомня за тази от 2001 г…

Това обяви президентът на Турция Реджеп Ердоган, който отново се опита с коментара си да повлияе на пазарите във връзка с регистрирания през последните дни срив на стойността на турската лира, съобщават ForexLive и световни медии.

САЩ се опитват да ни забият нож в гърба, беснее Ердоган

САЩ се опитват да ни забият нож в гърба, беснее Ердоган

Ние трябва да се подготвим за още атаки

През последните пет дни турската лира изгуби 25% от стойността си спрямо долара, 37 на сто за един месец и 86% за една година. Лирата възстанови 6% от стойността си при днешната търговия, като един долар се разменя за около 6,5 турски лири на борсата в Лондон, след като се срина до 7,2 вчера. В понеделник беше отчетено 6,3% обезценяване на лирата и 13,8 на сто през миналия петък.

Ердоган телефонира на Путин след натиска на САЩ

Ердоган телефонира на Путин след натиска на САЩ

Двамата лидери са изразили съгласието си относно положителното икономическо и търговско развитие

"Ние ще наложим бойкот на електронни стоки от САЩ. Ако те имат iPhone, а другата страна има Samsung. В нашата държава има Venus и Vestel (турските смартфони)", обяви той в турската столица.

Не се тревожете за лирата, имаме си Аллах, успокоява Ердоган турците

Не се тревожете за лирата, имаме си Аллах, успокоява Ердоган турците

Ако те имат долари, ние си имаме нашия народ

Президентът на турската държава е убеден, че страната му и икономиката са атакувани от САЩ. По време на реч в Анкара той поясни, че Вашингтон е известен в историята с икономическите си атаки срещу много държави, но Турция сега е изправена пред "по-голяма и задълбочена операция".

Държавният глава отправи директна заплаха към Белия дом, предупреждавайки, че тези, които са започнали "икономическа война" срещу Турция, ще си платят.

"В момента плащаме цена. Но тези, които са предприели икономическа война срещу Турция, също ще си платят", закани се турският държавник.

На организираното от турския институт Seta събитие (Фондация за политически, икономически и социални изследвания) Ердоган увери, че Анкара предприема необходимите икономически мерки и че турските банки няма да фалират.

Важно е да заемем твърда политическа позиция, изтъкна той и добави, че има проблеми, които трябва да бъдат разрешени, включително високите основни лихви.

Ердоган: Заложете на лирата, а не на долара

Ердоган: Заложете на лирата, а не на долара

Валутна треска в Турция

Според него турската икономика се движи като часовник. Ердоган вярва, че икономика е използвана като оръжие срещу Турция.

Турция, по думите му, започна да обръща чуждата валута в турски лири.

През миналата седмица американският лидер Доналд Тръмп удвои тарифите върху внос на стомана (50%) и алуминий (20%) от Турция. Мерките влязоха в сила в понеделник.

Отношенията между двата натовски съюзника рязко се влошиха през последните седмици във връзка със задържането на американския пастор Андрю Брънсън в Турция и решението на Анкара да закупи противовъздушна система от Русия.