Защитата на демокрацията и свободата на словото и мисълта би трябвало да бъдат първи приоритети на Европейския парламент - това е извод от проучване на Евробарометър сред страните членки, проведено ноември - декември 2021 г. Данните от анализа на Kantar Public са базирани на анкетирани лице в лице от всяка от държавите членки на съюза за дейността на Европейския парламент.

Проучването включва данни за всяка държава поотделно, а това за България дава положителна оценка в представата, ролята и знания за ЕП - 43% от анкетираните дават такава положителна оценка. 35% от българите заемат "неутрална" позиция, доколкото отрицателно за ЕП се отнасят 18% от анкетираните българи.

Конкретно за това дали ЕП да играе по-важна роля в структурата на ЕС в България се посочва "по-важна роля" с 43 % към отрицателен резултат от 38%,а неутралните "без промяна" и "не знам" са съответно 10% и 9%.

Относно знанията за ЕП по скала от 1 до 10 е посочено, че ниско ниво на знания имат 35% българите на ниво общо в ЕС 29%.

Българите смятат, подобно на останалите европейски, че основните ценности, които трябва да бъдат защитаване са демокрацията - 23%, за разлика от 32% в ЕС, свободата на словото - 21% от българите, за сравнение с 27% средно в ЕС.

Върховенството на закона е най-отличителната ценност, която в България се смята, че трябва да бъде защитавана - с 32% в България, срещу 22% в ЕС като ценност за защита и приоритети на ЕП. Свободата на придвижването също се отличава в България с 32% към 16% в ЕС. Свободата на религията и вярата като ценност е с 9% в ЕС и 11% в България. Правото да се търси убежище от преследване 4% в България към 6% в ЕС.

Желаните от анкетираните приоритетни теми за разглеждане от ЕС

- общественото здравеопазване - 42 % в ЕС и 53% в България,

- Борбата срещу бедността и социалното изключване- 40% в ЕС и 51% в България

- Подкрепата за икономиката за създаване на нови работни места- 32% в ЕС и 48 в България са най-отличаващи се с разлики в данните между ЕС и България.

Анкетираните, които смятат гласа си за отчетен в ЕС са 43%, а в България 42%. Тези, които смятат, че не са чути са 52% в ЕС, а в България 48%. Останалите в анкетното проучване са посочили "не знам". Относно членството в ЕС В България по-скоро се смята, че е "нещо добро", а останалите смятат, че "нито е добро, нито е лошо" -37%. 13% определят като нещо лошо членството в съюза.

60% от Българите посочват, че страната е спечелила от участието си в ЕС. За липса на печалба от членство в ЕС 28% от анкетираните българи отговарят положително, а 23% от анкетираните в ЕС отрицателно.

Според Барометър, българите посочват своята националност като причина за малко влияние върху решенията, взети на ниво ЕС. 30% от българите, смятат че на национално ниво се вземат по-добри решения в сравнение със съюзно ниво.

Като цяло проучването на Барометър откроява, че около 32% от анкетираните посочват, че демокрацията е най-важната ценност, която трябва да се защитава, следвана от свободата на словото и мисълта - 27%. Защитата на правата на човека заемат средно висок процент - 25%. По отношение на политическите приоритети, анкетираните граждани поставят здравето -42%, следвано от бедността и социалното изключване -40%. Изменението на климата заема 39% и е посочено като един от основните въпроси за решаване в обществото. Проучването показва също така продължаваща силна обществена подкрепа за ЕП, а 58% от тях подкрепят по-важната роля на съюзната институция в бъдеще.