Бившият заместник-министър на отбраната на Украйна Анна Маляр, след изявлението на командира на Сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Александър Сирски, също говори за сложната ситуация на източния фронт, цитира думите й Би Би Си.

"Ключовите битки сега продължават в източната част (на страната)", заяви Маляр в своя телеграм-канал, като припомни, че има пет направления, в които руската армия напада: Купянско, Лиманско, Бахмутско, Авдеевско и Маринско.

"В момента най-активното настъпление е в районите на Авдеевка и Бахмут. И в двете направления ситуацията е изключително тежка, а край Авдеевка е откровено застрашителна", смята Маляр. Според нея именно там "има риск" врагът да продължи напред.

Маляр припомни, че Русия смята Бахмутското направление за стратегическо за достъп до границите на Донецка област.

"Това може да се види ясно, ако се анализира колко сили водят там и кои точно. Така че в Бахмутското направление врагът сега използва най-боеспособните части от деснтчици и морски пехотинци, както и части, формирани от бивши затворници", пише тя.

Нейната оценка за ситуацията край Бахмут почти дословно повтаря това, което командирът на украинските сухопътни войски написа в телеграм канала си тази сутрин.

Маляр също повтори думите на Сирски, че балансът на силите на източния фронт е в полза на Русия: "Разбира се, врагът има повече оръжия и хора. Но нашите, в условията на точно това съотношение, държат отбраната - и изглежда, че фронтът никъде не мърда и нищо не се случва. Както се казва в докладите: боевете продължават.

Това състояние може да продължи поне няколко месеца, прогнозира бившият зам.-министър на отбраната на Украйна. Според нея, "за да се премести ситуацията от тази точка", е необходимо да се увеличи "броят на оръжията, техниката и хората на източния фронт" и то по-рано, отколкото врагът го прави.

Путин: Русия е готова за преговори, но няма да даде своето
Обновена

Путин: Русия е готова за преговори, но няма да даде своето

Правим каквото смятаме за необходимо, каквото искаме, заяви той за фронта