Германската дясна популистка партия „Алтернатива за Германия” получава много добри резултати в социологически проучвания, проведени  в западни германски провинции в резултат на нарастващата подкрепа за нейната антиимигрантска реторика преди ключовите избори в няколко германски провинции през предстоящия уикенд, съобщава „Франс прес”.

„Алтернатива за Германия” се превърна в третата най-голяма партия в Германия, като подкрепата за нея достигна 13,2% на изборите в провинция Хесен, сочат първоначалните резултати.  

Евроскептичната партия, която предизвика бурен дебат през януари, предлагайки полицията да стреля по опитващи се да влязат в Германия мигранти, ако се наложи, ерозира подкрепата за ръководения от канцлера Ангела Меркел Християндемократически съюз (ХДС) и по-малкия коалиционен партньор Социалдемократическата партия (СДП).  

Подкрепата за ХДС е спаднала с 5,5% до 28,2%, въпреки че тя все още е партията, събираща най-много гласове, докато СДП получава 28%, което е спад с 3,5% от предишните избори.  

Резултатът е „много тревожен”, обяви заместник-председателят на групата на СДП в Бундестага Ева Хьогл пред обществената телевизия ARD.

Манфред Пенц, който е генерален секретар на ХДС в Хесен, призна, че гласоподавателите са се опитали да накажат Меркел и партията ѝ заради нейните либерални политики спрямо бежанците и мигрантите.

„Протестът идва за сметка на установените партии и е в полза на „Алтернатива за Германия”, изтъкна Пенц.  

Самата Меркел остро разкритикува „Алтернатива за Германия”, която тя описа като „партия, която разединява обществото и не предлага подходящи решения на проблемите, като само раздухва предразсъдъците и разделенията”.

Опасенията се разрастват в Германия заради отказа на Меркел да постави горна граница на броя на бежанците, влизащи в страната, след като 1,1 млн. души пристигнаха през 2015 г. Популистката партия бързо успя да натрупа дивиденти от това масово настроение сред германците.

„Алтернатива за Германия”, която стартира като антиевропейска партия, сега има места в пет регионални германски парламента, както и в Европейския парламент.

Тя поглежда към първите си места в парламентите на провинциите Баден-Вюртемберг, Райнланд-Пфалц и Саксония-Анхалт в изборите в неделя.