Не трябва да е изненадващо, че нашата ера на бързи технологични промени съвпадна с подновения скептицизъм към капитализма в западните страни. И все пак това време е различно, не на последно място заради възхода на пазарите "победителят взима всичко" и промяната в географския център на световната икономика.

В момента преживяваме най-драматичната технологична и икономическа трансформация в историята на човечеството. Свидетели сме и на намаляващата подкрепа за капитализма по целия свят. Свързани ли са тези две тенденции и ако да, как, пише за "Проджект Синдикейт", Харолд Джеймс, професор по история и международни отношения в Принстънския университет и старши сътрудник в Центъра за иновации в международното управление. Специалист по немска икономическа история и глобализация, той е съавтор на "Еврото и битката на идеите" и автор на "Създаването и унищожаването на стойност: Цикълът на глобализацията", "Круп: История на легендарното германска фирма" и "Създаване на Европейски валутен съюз".

Съблазняващо е да се каже, че нарастващата непопулярност на капитализма е просто симптом на лудизма - импулсът, който накара занаятчиите в ранната индустриална революция да разбият машините, застрашаващи техните работни места. Но това обяснение не обхваща сложността на днешното движение срещу капитализма, което се води не толкова от затруднени работници, колкото от интелектуалци и политици.

Настоящата антикапиталистическа вълна идва в момент, когато неолиберализмът на свободния пазар и глобализацията са почти универсални. Противопоставянето на неолиберализма идва първоначално от левите, но е възприето - може би дори по-енергично и грубо - от популистката десница.

В крайна сметка, в речта на бившия британски премиера Тереза ​​Мей през 2016 г. се констатират повече от нотка на антикапиталистически настроения от стария стил, в които се заклеймяват космополитните "граждани на света" като "граждани на нищото". Или като нейният наследник, настоящ британски премиер Борис Джонсън, каза още по-кратко: "Майната му на бизнеса." По същия начин в Съединените щати водещият на "Фокс нюз" Тъкър Карлсън е насочил патоса на Тръмпъсткото дясно в продължителни реплики срещу капитализма, като се оплаква от "наемници, които не се чувстват дългосрочно задължени към хората, които управляват" и "дори не си правят труда да разберат нашите проблеми."

Частично обяснение на новия зейтгейст е, че това е предсказуема реакция на финансовата дестабилизация. Точно както паричните условия след Първата световна война изглеждаха несправедливи и породиха свирепа реакция, финансовата криза през 2008 г. породи широко разпространеното убеждение, че системата е нагласена. Докато правителствата и централните банки спасяваха големи финансови институции, за да се предотврати срив на цялата глобална финансова система и повторение на Голямата депресия, милионите хора, загубили домовете и работните си места, бяха оставени да се оправят сами.

Само финансовата криза бе достатъчна, за да посее семената на антикапиталистически настроения. Но тя съвпадна и с много по-широка технологична и социална трансформация. Иновации като смартфони - iPhone бе представен през 2007 г. - и новите интернет платформи коренно промениха начина, по който хората се свързват и осъществяват бизнес. В много отношения новият начин на бизнес е антитетичен за капитализма, тъй като се основава на непрозрачни плащания и асиметрични или двустранни пазари. Вече получаваме услуги, като "продаваме" нашата лична информация. Но всъщност не сме наясно, че сме ангажирани с пазарна транзакция, защото няма цена, която можем да видим: платената цена е нашата поверителност и лична автономия.

В същото време мисленето с нулева сума се превърна в преобладаващата форма на икономически анализ. Това също очевидно има корени във финансовата криза. Но тя е подкрепена и от новите информационни технологии - ИТ, благодарение на силата на мрежовите ефекти на пазарите "победителят взима всичко" - особено по отношение на икономиката на платформата и развитието на изкуствения интелект - ИИ. Колкото повече хора има в една мрежа, толкова по-ценна става за всеки потребител и толкова по-малко място има за всеки втори играч на пазара. Според известна реклама на "Авис" от 1962 г. "Когато си само на номер 2, се стараеш много повече." Но сега, ако си №2, няма смисъл, вече си загубил.

Освен това новият ИТ и ИИ капитализъм има специфична география. Той се корени в САЩ и Китай, но китайците се стремят да постигнат господство до 2030 г. Капитализмът винаги е движел геополитическите промени, но сега, когато все повече се асоциира с Китай - след като е бил синоним на Америка от междувоенния период насам - той поражда възражения от различни от миналото източници.

В бъдеще радикалните промени в света след финансовата криза ще продължат да се развиват, като революцията в ИТ/ИИ променя естеството на повечето икономически дейности. Банките ще избледнеят не защото са зли или системно опасни, а защото са по-малко ефективни от новите алтернативи. С всички подобрения в електронната комуникация, банковите разходи и такси едва не паднаха; за много потребители в райони с нулеви или отрицателни лихви, таксите действително са се увеличили. В даден момент, не твърде далече в бъдещето, повечето банкови услуги вероятно ще бъдат разделени и предлагани поотделно - и по нови и подобрени начини - чрез онлайн платформи.

Геният на капитализма се състои в способността му да дава органични отговори на повечето проблеми с недостига и разпределението на ресурсите. Пазарите имат свойството естествено да възнаграждават идеите, които се оказват най-полезни, и да санкционират дисфункционалното поведение. Те могат да доведат до широкомащабни резултати, които държавите не могат, като карат огромен брой хора да коригират поведението си в отговор на ценови сигнали.

В днешния затоплящ се свят очевидно има нужда от ефективни начини за ограничаване на емисиите на парникови газове. Но дори проблем, толкова сложен, колкото изменението на климата, не бива да се оставя на технократите. Всички ние трябва да участваме като граждани и като участници на пазара. От своя страна защитниците на капитализма трябва да измислят как да направят системата по-приобщаваща, за да може тя отново да поиска подкрепата на обществото.

Неолибералният модел се бори за оцеляване и с размирици по света

Неолибералният модел се бори за оцеляване и с размирици по света

Европа и Америка имат проблеми въпреки силната подкрепа на МВФ и Световната банка