Протестите срещу правителството на перуанския президент Дина Болуарте, при които загинаха 48 души от началото им преди месец, се разпространиха в южната част на страната в сряда с нови сблъсъци в туристическия град Куско, предава Associated Press.

Здравните власти в Куско казаха, че 37 цивилни и шестима полицаи са били ранени, след като протестиращи се опитаха да превземат летището в града, където много чуждестранни туристи пристигат, за да видят близката цитадела на инките Мачу Пикчу,както и други забележителности.

За протести и блокади на пътища срещу Болуарте и в подкрепа на сваления президент Педро Кастило се съобщава в 41 провинции, главно в южната част на Перу.

Размириците започнаха в началото на декември след свалянето и ареста на Кастильо, първия президент на Перу със скромни селски корени. Той бе арестуван, след като се опита да разпусне Конгреса и да предотврати собствения си импийчмънт.

Протестите, главно в пренебрегваните селски райони на страната, все още лоялни към Кастильо, настояват за незабавни избори, оставката на Болуарте, освобождаването на Кастильо и справедливост за протестиращите, убити при сблъсъци с полицията.

Най-тежките безредици избухнаха в понеделник, когато 17 души бяха убити при сблъсъци с полицията в град Хулиака близо до езерото Титикака, а протестиращи по-късно нападнаха и изгориха до смърт полицай.

В сряда здравните власти в Куско казаха, че един цивилен е починал, след като е бил ранен по време на стрелба.

По-рано службата на омбудсмана на Перу съобщи, че 39 цивилни са били убити при сблъсъци с полицията и други седем са загинали при пътнотранспортни произшествия, свързани с блокади на пътища, както и за един загинал полицай. В сряда броя на жертвите достигна 48,

Във вторник правителството на Перу обяви тридневен полицейски час от 20:00 часа. до 4 часа сутринта в провинция Пуно.

Националната прокуратура заяви, че е поискала информация от правителството и министерствата на отбраната и вътрешните работи в рамките на разследване, което е започнало срещу Болуарте и други служители за смъртта на протестиращи.

Междувременно делегация от Междуамериканската комисия по правата на човека започна посещение в Перу, за да разгледа ситуацията около протестите и реакцията на полицията.

Наследникът на Кастильо, бившият вицепрезидент Дина Болуарте, подкрепи план за отлагане до 2024 г. на изборите за президент и Конгрес, първоначално планирани за 2026 г. Тя също така изрази подкрепа за съдебни разследвания дали силите за сигурност са използвали прекомерна сила.

Нейните ходове обаче досега не са успели да потушат безредиците, които след кратка пауза около коледните и новогодишните празници се възобновиха в някои от най-бедните райони на Перу, където подкрепата за неортодоксалното управление на Кастильо беше най-силна.

Самият Кастильо, който няма почти никакъв политически опит и който живееше в двуетажен кирпичен дом в Андите, преди да се премести в президентския дворец, постигна минимална победа на изборите през 2021 г., които разтърсиха политическата върхушка на Перу и разкриха дълбоките разделения между жителите на столицата Лима и отдавна пренебрегваната провинция.

Мексико предостави убежище на сваления президент на Перу

Мексико предостави убежище на сваления президент на Перу

Властите в момента преговарят за безопасното пътуване на семейството на Кастильо