Най-малко 17 души бяха убити и 52 ранени по време на антиправителствени протести в перуанския град Хулиака. Това съобщиха здравните власти на провинция Сан Роман (департамент Пуно), чийто административен център е този град.

По-рано бе съобщено за смъртта на 9 души по време на сблъсъците. Нов доклад, публикуван във Facebook страницата на Департамента по здравеопазване на провинцията, разкри още осем смъртни случая.

Сблъсъците между протестиращи и полицията близо до летището в Хулиака започнаха на 6 януари. Демонстрантите настояват за оставката на президента Дина Болуарте и нови избори за държавен глава. Премиерът Алберто Отарола обяви, че делегация ще замине за Пуно във вторник, за да проведе диалог с демонстрантите.

След отстраняването на президента Педро Кастило от власт на 7 декември 2022 г. в Перу започнаха мащабни протести. Техните участници блокираха пътища, окупираха летища, щурмуваха сградите на властите и правоприлагащите органи. При сблъсъците през декември миналата година в страната загинаха около 30 души, а стотици бяха ранени.

Самият бивш президент остава в затвора, а Мексико обяви, че страната е готова да му предостави политическо убежище.

Кастильо бе арестуван, след като незаконно се опита да разпусне Конгреса на страната, последната от поредица политически кризи, пред които е изправен вторият по големина производител на мед в света през последните години.

Бившият президент встъпи в длъжност през юли 2021 г. и беше заменен миналата седмица от своя вицепрезидент Дина Болуарте. Той отхвърли обвиненията на прокурорите.

Дина Болуарте, неговият приемник и бивш заместник, предложи изтегляне на общите избори с две години напред до април 2024 г. в отговор на протестите. Кастильо нарече плановете й "мръсна игра".

Нови сблъсъци между протестиращи и полиция в Перу

Нови сблъсъци между протестиращи и полиция в Перу

Десетки протестиращи се опитаха да превземат летище близо до границата с Боливия