Върховният съд на Перу разглежда искането на прокуратурата за превантивно задържане до 18 месеца за бившия президент Педро Кастильо, след като той беше обвинен в бунт и заговор за сваляне на властта, съобщи съдът в сряда, цитира от Ройтерс.

Кастильо беше свален след процес по импийчмънт миналата седмица и арестуван, след като незаконно се опита да разпусне Конгреса на страната, последната от поредица политически кризи, пред които е изправен вторият по големина производител на мед в света през последните години.

Първоначалното предварително задържане на Кастило трябва да приключи в следващите часове и сега прокуратурата иска неговото удължаване.

Междувременно Кастильо призова поддръжниците си да се съберат около полицейската база, където се намира той в момента, тъй като се надява да бъде освободен.

"Чакам Ви всички в съоръженията на полицията, за да се присъединя към вас в прегръдка", написа бившият президент в публикация в "Туитър".

Кастильо, който встъпи в длъжност през юли 2021 г. и беше заменен миналата седмица от своя вицепрезидент Дина Болуарте, отхвърли обвиненията на прокурорите.

Междувременно привържениците на бившия президент блокираха пътища, а демонстрантите щурмуваха международното летище във втория по големина град в Перу Арекипа, съобщава BBC.

Поддръжниците на бившия президент Педро Кастильо излязоха на улиците, разгневени от импийчмънта и ареста му.

Дина Болуарте, неговият приемник и бивш заместник, предложи изтегляне на общите избори с две години напред до април 2024 г. в отговор на протестите. Кастильо нарече плановете й "мръсна игра".

Най-малко седем души загинаха при сблъсъци със силите на реда, откакто избухнаха протестите след свалянето на бившия държавен глава.

Президентът на Перу наложи извънредно положение в части от страната

Президентът на Перу наложи извънредно положение в части от страната

Предлага и предсрочни избори