Президентът на Перу Дина Болуарте в понеделник призова изборите да бъдат изтеглени с две години и да се проведат през 2024 г., съобщи "Блумбърг". 

Също така тя наложи извънредно положение в няколко региона, за да се опита да овладее хаоса в страната, който не стихва вече седмица и взе поне две жертви.

"През следващите няколко дни ще изпратя на Конгреса предложение за предсрочни избори, каза Болуарте във вечерното си обръщение към нацията. Виждаме ескалация на политическата конфронтация, която не е здравословна за страната."

Загинали и ранени при нови протести в Перу

Загинали и ранени при нови протести в Перу

След свалянето и ареста на президента вълненията не стихват

Припомняме, че продължаващите демонстрации в страната набраха скорост, откакто експрезидентът Педро Кастильо беше свален от президентския пост на 7 декември, а след това и задържан. 

Преди това Кастильо се опита да разпусне Конгреса, точно по време на гласуването срещу него за импийчмънт.

Стана ясно, че той е поискал убежище в Мексико.

Одобрението на Кастильо беше спаднало до около 25% до момента, в който той беше импийчмънт, но той все още се радваше на значителна подкрепа сред най-бедните фермери и някои други групи като учителите. 

Вицепрезидентът Болуарте пое властта и още в първата си реч разкритикува остро Кастильо. 

Поддръжниците му призовават за освобождаването му от полицейската база, където е задържан, разпускане на Конгреса, предсрочни избори и пренаписване на конституцията.

През последните дни протестиращите блокираха ключови магистрали, които свързват Лима и главното пристанище на страната със селскостопанските центрове, като влязоха в сблъсъци с полицията за борба с безредиците в центъра на Лима.

Президентът на Перу поискал убежище в Мексико

Президентът на Перу поискал убежище в Мексико

Но задържането му провалило това

Развитието през последната седмица подчертава дългогодишната политическа криза в Перу, в която еднокамарен конгрес се сблъсква с редица действащи президенти за последното десетилетие, почти всички от които не успяха да довършат мандатите си.