Антирасистки протести се проведоха в Чарлстън, щата Южна Каролина, където Дилан Руф уби 9 чернокожи в църква и заяви, че го прави, "защото вие превземате държавата ни". До вандалски акции се е стигнало по време на демонстрациите и много от конфедератските знамена и паметници са били горени и надраскани.

Припомняме, че след случилото се в църквата, обществеността настоя да се свали конфедератското знаме от сградата на кметството. Това все още не е направено и допълнително внася напрежение.

Припомняме, че задържаният за убийствата е показвал преди, че подкрепя расистки групировки и идеи, включително има снимка и със споменатото знаме от времето на Американската гражданска война и Конфередацията, включвала щати, подкрепяли робството, сред които и Южна Каролина. Този флаг днешното американско общество възприема като расистки елемент. Руф заяви, че се е поколбал в църквата, защото събралите се там са се отнесли много добре с него, но накрая е надделяло желанието да изпълни "мисията си".

На Дилан Руф бяха повдигнати обвинения за престъплението и вероятно ще получи смъртна присъда. В този щат те се изпълняват. Губернаторът на щата вече се обяви за това. Роднини на жертвите присъстваха на първото изслушване в съда и заявиха, че въпреки болката си, прощават на убиеца и се молят за душата му.

Междувременно, във въпросната църква, където бяха убити деветимата, вярващи се събраха, за да почетат на църковна служба паметта им.