Парламентарните избори във Франция противопоставят крайнодесния Национален сбор, сред основателите на който има осъден отрицател на Холокоста и бивш нацистки паравоеннослужещ, на левите партии, които самите са обвинени в антисемитизъм след двусмисления отговор на войната между Хамас и Израел.

Това се посочва в репортаж на РФИ за предсрочния вот във Франция.

Тъй като всички страни бързо осъждат другите, активистите за борба с дискриминацията се опасяват, че партиите са по-заинтересовани да използват проблема в политическата игра, отколкото да се справят с него.

Всяка фракция има какво да каже на еврейските избиратели във Франция в кампанията за предсрочни избори този месец, но това не означава, че е по-ясно кого да подкрепим.

"Всички ние сме малко изгубени, защото сме загубили вяра. Обикновено гласувам по определен начин, но този път наистина съм изгубен", каза тази седмица пред RFI един от собствениците на магазин в Сарсел, предградие северно от Париж с голямо еврейско население.

Нейна колежка каза, че клони към статуквото - управляващите центристи на президента Еманюел Макрон. "Дори и да не е страхотно, поне не е катастрофа".

За много френски евреи катастрофата може да дойде и от двете страни на политическия спектър.

Крайната десница исторически не е приятел на религиозните малцинства във Франция, но твърдата левица - а именно партията "Непреклонна Франция", водена от Жан-Люк Меленшон - е опетнена от редица съмнителни изказвания, както и от остра критика към Израел, за която някои се опасяват, че е подкрепена от антисемитизъм.

Крайнодесен кандидат нападнат по време на предизборната кампания във Франция

Крайнодесен кандидат нападнат по време на предизборната кампания във Франция

Ерве Брой, кандидат от партията на Марин льо Пен "Национaлен Сбор" е бил нападнат в град Сент Етиен

Една от най-известните групи за защита на евреите в страната, Съветът на еврейските институции във Франция (Crif), обобщава дилемата в официалната си предизборна позиция: Нито Национален сбор, нито "Непреклонна Франция".