"Будителите не са просто лица от стари снимки. Те са живи и днес. Те са тези, които движат напред ценностите, които са споделяни и от други европейски страни. В това отношение те не са само български герои - те са европейски герои."

С тези думи председателят на Европейския парламент Антонио Таяни поздрави българските гости на честването в Брюксел по повод Деня на народните будители 1 ноември .

Празникът, под надслов "Европейското културно многообразие - българският принос", се организира от евродепутата Петър Курумбашев от Партията на европейските социалисти.

Председателят на ЕП Антонио Таяни отбеляза в речта си, че за всички европейски страни е важно да си спомняме за миналото и да вярваме в бъдещето.

"Това е пътят, по който е постигната общата визия за една обща Европа", каза още той.
Таяни отбеляза, че през 2017 г. се навършват десет години от присъединяването на България към ЕС.

Убеден съм, че българското правителство ще се справи успешно по време на предстоящото председателство на ЕС.

Снимка 272478

Източник: Дойче веле

"Искам да отдам заслуженото на тези, които вие българите наричате будители - учители, журналисти, писатели, творци, те допринесоха развитието на страната. Направили са изключително много, за да съхранят българската идентичност през трудни исторически периоди. Горд съм да кажа, че един от вашите будители Пенчо Славейков, който е получил номинация през 1912 за Нобелова награда за литература, е живял в Италия", каза още Антонио Таяни.

От своя страна българският еврокомисар Мария Габриел изтъкна, че именно будителите са хората, които със знанието са спомогнали за това да запазим идентичността си като част от общата европейска идентичност.

"Само по този начин, отдавайки им заслуженото, имайки ясното съзнание за тяхната заслуга, можем да си дадем още по-добра равносметка за настоящото - за това какво имаме, но и къде можем да бъдем. Затова поглеждам с такава надежда и увереност младите хора, които са тук", отбеляза българският еврокомисар.

Тя не скри радостта си, че днес на този ден България показва именно това свое лице на младостта, която има, с памет за миналото, което оценява сегашното ни европейско настояще и което с поглед в бъдещето може всичко да направи.

Еврокомисарят ни изтъкна още, че новите технологии ни поставят пред предизвикателства - да отсяваме информация, да имаме информиран избор, да говорим за сигурност - на нас като граждани, но и на нашите демократични ценности. Габриел изрази увереност, че именно чрез новите технологии темата за будителите ще има развитие.

Българските класици оживяха в градския транспорт във Варна

Българските класици оживяха в градския транспорт във Варна

Ученици четоха любимите си произведения в автобуса

Младежи от три града на България - Перник, Сухиндол, Гоце Делчев посетиха Европейския парламент.

Гост на събитието бе и Мая Добрева, посланик на България в Кралство Белгия, както и евродепутати от ЕНП - Владимир Уручев, Емил Радев, Асим Адемов и др.

Гостите от България бяха посрещнати от Петър Курумбашев и Сергей Станишев, които разговаряха с младежите за бъдещето на Европа след Брекзит. Сред темите, поставени от младежите, бяха правата на българските общности зад граница, както и присъединяването на България към еврозоната.