Редица страни от ЕС обмислят възможността за налагане на санкции на венецуелския президент Никола Мадуро, както и на дузина служители. Това съобщи АП.

Според дипломатическите източници броят на държавите, които активно обсъждат тези ограничения, са Обединеното кралство, Франция, Германия, Испания и Холандия. Повечето от тези мерки се подкрепят от Лондон. Говорим за финансови санкции срещу тези лица, както и за забрана за влизане в ЕС.

Въпреки това, както отбелязва агенцията, окончателното решение все още не е взето. Няма консенсус, когато е препоръчително да се предприемат тези мерки, и няма сигурност дали те няма да се намесят в диалога между властите на страната и лидерите на опозицията.

Сред онези, за които налагането на санкции е най-вероятно, са министърът на отбраната на Боливарската република Владимир Падрино Лопес и министърът на съобщенията и информацията на Венецуела Хорхе Родригес. Както посочва агенцията, за да наложи ЕС санкции срещу президента на Венецуела и други длъжностни лица, е необходимо съгласието на всички държави от Общността.

На 23 януари лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо се обяви за действащ президент на Венецуела. Съединените щати го признаха за временен държавен глава, страните от групата на Лима (с изключение на Мексико), Организацията на американските държави и повечето от страните от ЕС се присъединиха към тях.

Мадуро нарече инцидента опит за преврат и обяви скъсването на дипломатическите отношения със САЩ. Русия, Беларус, Боливия, Иран, Китай, Куба, Никарагуа, Ел Салвадор, Сирия и Турция изразиха своята подкрепа.