От американската технологична компания Apple са започнали да показват анексирания от Русия полуостров Крим от Украйна през 2014 година като руска територия в техните приложения за карти и времето, но само за потребители в рамките на Русия, съобщава "Ройтерс".

Русия и Украйна са много чувствителни към начина, по който световните компании идентифицират Крим, след като руски войски окупираха територията и Москва я анексира след референдум, за който Киев и неговите западни съюзници твърдят, че е незаконен.

Репортери на "Ройтерс" в Русия, които са въвели името на столицата на Крим Симферопол в приложенията за карти и времето на Apple (производител на iPhone), са го видели показан като "Симферопол, Крим, Русия". Журналисти в други страни са видели града да е показан просто като "Симферопол", без да се уточнява към коя държава принадлежи.

Както в украинската столица Киев, така и в самия Крим потребителите, с които "Ройтерс" са се свързали, са видели местоположения в Крим, без да е идентифицирана страната.

ЕС и САЩ не признават Крим за руски и наложиха санкции срещу Русия, включително срещу лица, които обвиняват в нарушаване на териториалната цялост на Украйна.

Държавната дума (долната камара на парламента на Русия) съобщи на сайта си, че ръководителят на комисията по сигурност и борба с корупцията Василий Пискарьов е провел среща с представител на Apple.

Според съобщението Пискарьов е казал: "Apple изпълни своите задължения и приведе програмите на своите устройства в съответствие с изискванията на руското законодателство."