Арбитражният съд в Москва обяви в несъстоятелност компанията ЮКОС.

Така съдът удовлетвори исканията на кредиторите, съобщава Новости.

За така наречен конкурсен управляващ за срок от една година бе назначен Едуард Ребгун, който преди това бе временно управляващ компанията.

От Group Menatep веднага обявиха, че ще оспорват решението. Припомняме, че Group Menatep е основният акционер в компанията ЮКОС, създадена и ръководена от Михаил Ходорковски.

Припомняме, че Ходорковски е обвинен в икономически престъпления и осъден на девет години затвор за мошеничество и укриване на данъци. По-късно присъдата му бе намалена на 8 години.

Поддръжниците на Ходорковски твърдят, че процесът срещу него бил политически, тъй като той се осмелил да критикува политиката на Владимир Путин.

Финансовият директор на Group Menatep - Тим Осборн обяви, че ще подаде обжалванията си в съдилищата в Лондон, Вашингтон и Хага.

В специално изявление Осборн твърди, че атаката срещу ЮКОС е по политически причини.

С решението на съда в Москва ЮКОС вече няма да може да предявява искания за изплащане на обезщетения, на компанията ще бъде направена инвентаризация и имуществото ще бъде разпродадено с цел погасяване на дълговете.

Адвокатът на ЮКОС Дрю Холинър обяви пред АП, че решението на съда е като „смъртна присъда за компанията". Той допълни и че за акциите на ЮКОС най-вече ще претендират „Газпром" и „Роснефт".

Според други източници, на които се позовава БиБиСи, интерес към ЮКОС проявяват и "Сибнефт", както и словашката компания Transpetrol, а също и компанията "Томскнефт".

Припомняме, че искът за обявяване в несъстоятелност бе подаден на 9 март т.г. от 14 западни банки, сред които и Societe Generale. Искането им бе заради кредит в размер на 1 млрд. долара, отпуснат на нефтената компания през септември 2003 г.

По-късно банките преотстъпиха правото на „Роснефт" да вземе остатъка от кредита в размер на 482 млн. долара.

През март пък Московският арбитражен съд определи така наречената процедура на наблюдение на ЮКОС.

На 25 юли кредиторите отхвърлиха плана за финансово оздравяване на компанията, предложен от мениджъра на ЮКОС.

Към момента от съда обвиха, че ЮКОС има дългове в размер на 496 млрд. рубли (18.3 млрд. долара), а в същото време акциите й са за 477.146 млрд. рубли.

Най-големият кредитор на ЮКОС е федералната данъчна служба - 353.8 млрд. рубли и "Юганскнефтегаз" с кредит от 108.786 млрд. рубли.

Припомняме, че в края на 2004 г. "Юганскнефтегаз" бе продадена на аукцион, за да покрие данъчните задължения на ЮКОС, и бе купена от "Роснефт".
От ЮКОС обаче оспорват законосъобразността на тази продажба.

Финансовият директор на Group Menatep Тим Осборн подчерта пред БиБиСи, че ЮКОС може да си покрие дъловете, тъй като според ръководството на компанията активите им са на стойност 37.7 млрд. долара, а задълженията й са 18 млрд. долара.