Опитът за военен преврат в Боливия завърши с арест на организатора му - генерал Хуан Хосе Сунига.

Военните, изпратени от него в центъра на столицата Ла Пас, се изтеглиха.

Преди това официалните власти на Боливия периодично излъчваха съобщения, включително и призиви международната общност да заклейми опита за преврат.

Вчера вечерта военни подразделения ръководено от главнокомандващия боливийската армия генерал Сунига се събрана пред резиденцията на държавния глава на площад "Мурильо". Според очевидци танк е разбил портала на президентския дворец, а военнослужещи са нахлули вътре.

"Днес страната е изправена пред опит за държавен преврат. Днес, за пореден път, страната е изправена пред интереси, които стоят над демокрацията", заяви президентът Арсе във видео, докато той бе атакуван от военнослужещи.

Няколко часа по-късно бе съобщено, че полицията е установила пълен контрол над ситуацията. Боливийските власти арестуваха Сунига и го отведоха на неизвестно за широката аудитория място. Междувременно и Сунига бе свален официално от поста главнокомандващ на армията.

Президентът Арсе назначи на негово място за главнокомандващ на армията генерал Хосе Уилсон Санчес на мястото на Сунига. Санчев призова за възстановяване на реда в страната и "да не се пролива кръвта на военнослужещите". 

Прокуратурата на Боливия обяви, че е започнала разследване срещу Сунига и неговите съучастници. През тази нощ девет души са били ранени при сблъсъци, засега неясно между точно кои групи и военни части.

Боливия спря опит за преврат
Обновена

Боливия спря опит за преврат

Ръководителят на бунта е бил арестуван

Боливия, страна с население от 12 милиона души, преживя много протести през последните месеци заради стремглавия спад на икономиката от една от най-бързо растящите на континента преди две десетилетия до една от най-засегнатите от кризата.

Страната също стана свидетел и на голям разрив на най-високите етажи на управляващата партия. Арсе и неговият някогашен съюзник, лява икона и бивш президент Моралес, се борят за бъдещето на разцепилото се Движение за социализъм в Боливия, известно с испанския си акроним MAS. А общонационалните избори предстоят следващата година, 2025 г.

В създалото се напрежение освен това изпълнявалата длъжността на временен президент на Боливия Дженин Анес е осъдена на 10 години за извършване на държавен преврат.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел осъдиха опита за преврат.