Властите в Боливия в сряда спряха опит за преврат в страната, съобщава АП.

Вълненията продължиха часове наред. Боливийската телевизия първо показа два танка и мъже във военна униформа пред правителствения дворец. Танк се вряза във втарите на двореца. 

Президентът Луис Арсе заяви, че в Ла Пас се извършва "нередовно" разполагане на войски. В съобщение в своя X акаунт Арсе призова за "уважаване на демокрацията". 

Бившият президент на Боливия Ево Моралес, също чрез съобщение в X, осъди движението на военните на площад "Мурильо" извън двореца, наричайки го преврат, който "се подготвя".

Генералният командир на армията Хуан Хосе Сунига, присъстващ на същия площад, потвърди движението на военни и каза: "Разстроени сме от обидата, стига толкова.", както и че иска "да си върне страната".  Той говори по телевизията за "атаки срещу демокрацията", без да дава подробности.

Боливия задържа основен опозиционен лидер

Боливия задържа основен опозиционен лидер

Не става ясно къде е бил отведен и защо

Мария Нела Прада, министър на президентството и висш боливийски служител, каза, че военни и танкове превземат площада, като го нарече "опит за държавен преврат".

"Хората са нащрек за защита на демокрацията", каза тя пред местната телевизионна станция Red Uno.

По-късно президентът нареди на военните да се изтеглят от столицата. Луис Арсе заяви в сряда във видеообръщение, че стои твърдо срещу опит за преврат. Той бе заобиколен от своя кабинет. 

Сунига е бил арестуван. 

В изявление синдикати в страната също са осъдили опита за преврат. 

Инцидентът беше посрещнат с вълна от възмущение от други регионални лидери, включително Организацията на американските държави; Габриел Борич, президент на съседно Чили; Лидер на Хондурас и бивши лидери на Боливия.

Снимка 671819

Източник: EPA/БГНЕС

Боливия, страна с население от 12 милиона души, преживя протести през последните месеци заради стремглавия спад на икономиката от една от най-бързо растящите на континента преди две десетилетия до една от най-засегнатите от кризата.

Страната също стана свидетел и на голям разрив на най-високите етажи на управляващата партия. Арсе и неговият някогашен съюзник, лява икона и бивш президент Моралес, се борят за бъдещето на разцепилото се Движение за социализъм в Боливия, известно с испанския си акроним MAS, преди изборите през 2025 г.

Осъдиха бившият президент на Боливия Жанин Анес на 10 години затвор

Осъдиха бившият президент на Боливия Жанин Анес на 10 години затвор

Тя бе призната за виновна за организирането на преврат