Полицията в Боливия задържа в сряда Луис Фернандо Камачо, основен опозиционен лидер, губернатор на региона Санта Крус, съобщи АП. 

Това решение на властите вероятно ще увеличи политическото напрежение и може да доведе до подновяване на социалните вълнения.

Правителството на южноамериканската страна не публикува никакви подробности за обвиненията срещу Камачо, чийто регион е най-богатият в Боливия и крепост на опозицията. Съобщението за ареста е било лаконично. 

Осъдиха бившият президент на Боливия Жанин Анес на 10 години затвор

Осъдиха бившият президент на Боливия Жанин Анес на 10 години затвор

Тя бе призната за виновна за организирането на преврат

Губернаторството на Санта Крус съобщи, че Камачо е бил "отвлечен при абсолютно нередовна полицейска операция и е бил отведен на неизвестно място".

Камачо е бил задържан близо до дома си, се казва в прессъобщението.

Видеозапис от ареста, публикуван в социалните медии, показва Камачо с белезници отстрани на пътя до служители на реда, които държат оръжия.

Мартин Камачо, адвокатът на губернатора, каза пред местния вестник El Deber, че клиентът му е бил отведен в столицата Ла Пас, за да отговаря на въпроси по дела, образувани срещу него.

Видео, публикувано в социалните медии, показва десетки негови поддръжници, които се спускат на две местни летища, за да се опитат да попречат на трансфера на губернатора, въпреки че не е ясно дали той все още е там.

Правителството започна няколко съдебни действия срещу Камачо, включително едно за призив за стачка срещу националната администрация на президента Луис Арсе през ноември, която продължи 36 дни. Той е изправен пред обвинения в бунт, държавна измяна и корупция, наред с други.

Камачо е лидер на опозиционния алианс Creemos ("Ние вярваме").

Ролята му на лидер на опозицията бе утвърдена през ноември, когато той ръководи стачката срещу правителството за провеждане на национално преброяване през 2023 г., което вероятно ще даде на Санта Крус повече данъчни приходи и места в Конгреса и следователно повече влияние върху политическите решения в страната.

Камачо също беше лидер в големите протести през 2019 г., които принудиха тогавашния президент Ево Моралес да напусне властта след избори, които според Организацията на американските държави са били помрачени от измами. Моралес се бореше за четвъртото си поредно преизбиране.

Протести и нови арести в Боливия

Протести и нови арести в Боливия

Новата власт задържа отговорните за преврата срещу Моралес през 2019 година

Припомняме, че протестите от 2019 г. доведоха до социални вълнения, които доведоха до 37 смъртни случая и тласнаха Боливия към най-сериозната институционална криза от последните години.

През юни тази година боливийският съд призна бившия президент Жанин Анес за виновна за организиране на преврат, който я доведе на власт по време на политическа криза през 2019 г. Тя беше осъдена на 10 години затвор. Бивш военен командир и бивш полицейски генерал също получиха присъди.