Бившият президент на Боливия Ево Моралес говори за проекта на правителството си за индустриализиране на литиевите резерви в страната по време на пресконференция след завръщането си в страната, предаде teleSUR.

Моралес подчерта, че тази инициатива е била спряна през 11-те месеца на фактическото управление на Жанин Аньес, а новоизбраният президент Луис Арсе сега ще се заеме отново с развиването ѝ.

"Западът, тоест индустриализираните страни, искат само ние, латиноамериканците, да им предоставяме суровините. ", заяви Моралес.

Според Моралес, отстраняването му от власт е държавен преврат срещу него и се дължи на процеса на индустриализация на лития, който той се опитва да извърши.

"Собственикът на Tesla твърди, че е финансирал държавния преврат само заради лития. В Съединените щати има голям интерес към лития, а този преврат е за него. Те не искат ние да получим добавената стойност като държава; те винаги искат нашите природни ресурси да бъдат в ръцете на транснационални компании ", подчерта Моралес.

Моралес се завърна в Боливия

Моралес се завърна в Боливия

Днес е един от най-важните дни в живота ми

Бившият боливийски лидер заяви, че остава убеден, че две или три държави ще определят цената на лития за света в бъдеще и насърчи останалите страни от Латинска Америка да запазят своя суверенитет над природните ресурси.

Моралес ръководи Боливия почти 14 г. като първия президент от коренното население. Миналия ноември той бе принуден да се оттегли заради протести.

По-рано Моралес сигнализира, че възнамерява да се върне в Боливия след победата на кандидата на социалистите в Боливия Луис Арсе.

Той ще пропътува повече от 1000 километра през села и райони, където остава изключително популярен.

Арсе обяви, че Моралес няма да участва в правителството му.