Основателят на компаниите Tesla и SpaceX Илън Мъск разбуни духовете със съобщение в "Туитър", предаде "Спутник".

Той написа в социалната мрежа: "Ще свалим от власт когото си поискаме! Приемете това", като добавя, че "получаваме литий от Австралия."

Това бе в отговор на съобщение на потребител, който пише: "Правителството на САЩ организира преврат срещу Ево Моралес в Боливия, за да можете да получите лития там, а това не е в най-добрия интерес на хората".

Това даде основание на сваление от власт Моралес да напише, че това доказва тезата му за организиран преврат и каква е причината за него.

Припомняме, че в началото на юли, прокуратурата на Боливия обвини бившия президент Ево Моралес в тероризъм и поиска арест.

Ево Моралес пристигна в Аржентина като бежанец

Ево Моралес пристигна в Аржентина като бежанец

"Дойде, за да остане"

Според прокуратурата Моралес е "координирал продоволствена блокада на градовете по време на сблъсъците през ноември 2019 г.", която избухна след оставката му. "В решението се изисква и досъдебното задържане", заявиха от прокуратурата.

Бившият президент определи решението на прокурора за политическо преследване.

"Незаконно и в нарушение на конституцията прокуратурата в Ла Пас се опитва да ме обвини в тероризъм, като използва монтиран аудиозапис. Това е още едно проявление на системно политическо преследване от страна на фактическото правителство", коментира той.

През ноември Артуро Мурильо заяви, че властите имат запис на разговор на Моралес с един от неговите сътрудници, в който бившият президент дава съвети, как може да се бокира Ла Пас. Министърът оцени подобни действия на експрезидента като тероризъм и престъпление срещу човечеството.

Президентски избори се проведоха в Боливия на 20 октомври. Според Висшия избирателен съд мнозинството от гласовете са за Моралес. Основният му съперник Карлос Меса заяви, че не признава победата на опонента си в първия рунд.

След три седмици протести, Моралес подаде оставка, описвайки ситуацията като преврат.

Боливийската прокуратура обвини експрезидента Моралес в тероризъм

Боливийската прокуратура обвини експрезидента Моралес в тероризъм

Моралес "координирал хранителна блокада на градовете по време на сблъсъците през ноември 2019 г."

Вторият заместник-председател на Камарата на сенаторите Жанин Аньес, представляваща опозицията, обяви, че ще поеме задълженията на президент до нови избори, и назначи собствен кабинет.

След назначаването му, протестите и сблъсъците продължиха няколко седмици.