Прокуратурата на Боливия обвини бившия президент Ево Моралес в тероризъм и поиска арест, съобщава ТАСС.

"Комисия от прокурори, водещи дело за аудиозапис, заяви днес, че е решила официално да обвини бившия президент Ево Моралес в тероризъм и финансирането на тероризъм".

Според прокуратурата Моралес е "координирал продоволствена блокада на градовете по време на сблъсъците през ноември 2019 г.", която избухна след оставката му. "В решението се изисква и досъдебното задържане", заявиха от прокуратурата.

Ево Моралес пристигна в Аржентина като бежанец

Ево Моралес пристигна в Аржентина като бежанец

"Дойде, за да остане"

Бившият президент определи решението на прокурора за политическо преследване.

"Незаконно и в нарушение на конституцията прокуратурата в Ла Пас се опитва да ме обвини в тероризъм, като използва монтиран аудиозапис. Това е още едно проявление на системно политическо преследване от страна на фактическото правителство", коментира той.

През ноември Артуро Мурильо заяви, че властите имат запис на разговор на Моралес с един от неговите сътрудници, в който бившият президент дава съвети, как може да се бокира Ла Пас. Министърът оцени подобни действия на експрезидента като тероризъм и престъпление срещу човечеството.

Моралес отрича да е призовавал за хранителна блокада на градовете. Прокуратурата отбелязва, че анализ, проведен от колумбийски експерти, показва, че "с голяма степен на вероятност" гласът на аудиозаписите принадлежи на Моралес.

Боливия ще издаде заповед за арест на експрезидента Ево Моралес

Боливия ще издаде заповед за арест на експрезидента Ево Моралес

Затягане на примката

Президентски избори се проведоха в Боливия на 20 октомври. Според Висшия избирателен съд мнозинството от гласовете са за Моралес. Основният му съперник Карлос Меса заяви, че не признава победата на опонента си в първия рунд.

След три седмици протести, Моралес подаде оставка, описвайки ситуацията като преврат.

Вторият заместник-председател на Камарата на сенаторите Джанин Агнес, представляваща опозицията, обяви, че ще поеме задълженията на президент до нови избори, и назначи собствен кабинет.

След назначаването му, протестите и сблъсъците продължиха няколко седмици.

Лавров: Опитите за "цветни революции" в Латинска Америка ескалират напрежението

Лавров: Опитите за "цветни революции" в Латинска Америка ескалират напрежението

"Ние не приемаме опити за налагане на "рецепти" за развитие"