Руският министър на външните работи Сергей Лавров критикува опитите за повторение на "цветните революции" в страните от Латинска Америка, тъй като може да ескалира напрежението в региона, съобщава "Спутник".

"Що се отнася до настоящата ситуация в Латинска Америка и Карибите, отбелязахме развитието на сложни, а понякога и силно многопосочни и противоречиви политически и социално-икономически процеси", коментира Лавров след разговори с министъра на външните работи на Никарагуа Денис Монкада.

По ддумите му, "съгласни сме, че опитите, които се предприемат в тази област, за да се повтори сценарият на скандалните цветни революции могат да причинят опасно увеличаване на регионалното напрежение и разбира се, това не е в интерес на укрепване на позициите на Латинска Америка като единен център на нововъзникващ многополюсен свят". 

САЩ се заричат да попречат на Венецуела и Куба да "отвлекат" протестите в Латинска Америка

САЩ се заричат да попречат на Венецуела и Куба да "отвлекат" протестите в Латинска Америка

Вашингтон не можел да толерира режими, които смята за незадоволителни

В началото на ноември тогавашният президент на Боливия Ево Моралес се оттегли и избяга в Мексико след като преизбирането му за четвърти мандат предизвика протести. Освен Боливия, друга държава от Латинска Америка, Венецуела, е засегната от масови протести от януари след встъпването в длъжност на президента Николас Мадуро.

Русия смята, че зависи от никарагуанския народ да реши съдбата си и се противопоставя на всеки опит за налагане на някои стратегии за външно развитие, добави руският министър на външните работи.

"Русия твърдо вярва, че никарагуанският народ трябва да реши собствената си съдба. Ние не приемаме опити за налагане на "рецепти" за развитие на Никарагуа, както и всяка друга държава, която е чужда на нейния избор", допълва той.

Терминът "цветна революция" се използва широко за описване на поддържаните от Запада промени, настъпили в някои страни от бившия Съветски съюз и на Балканите през 2000-те, включително Украйна "Оранжева революция", Грузия "революция на розите", Сърбия "Булдозерна революция" и "Революция на лалетата" в Киргизстан, пише "Спутник".

Лавров: Западът е време да се откаже от имперските си навици от минали векове

Лавров: Западът е време да се откаже от имперските си навици от минали векове

"Навици, да диктувате на всички своята воля и да съдите и отсъждате всичко"