Американският държавен секретар Майк Помпео обяви, че САЩ ще помогнат на "легитимните правителства" в Латинска Америка, за да попречат протестите да се "превърнат в безредици", съобщават световните информационни агенции.

Помпео коментира темата по време на реч в Университета в Луисвил, като настоя, че политиката на САЩ в Латинска Америка се основавала на "морална и стратегическа яснота", което означава, че Вашингтон "не може да толерира" режими, които смята за незадоволителни в региона.

Помпео изтъкна, че протестите в Боливия, Чили, Колумбия и Еквадор отразявали "характера на законните демократични правителства и демократичното изразяване" и че правителствата в региона трябвало да зачитат това.

"Ще работим с легитимните правителства да предотвратим протестите да се трансформират в бунтове и насилие, които не отразяват демократичната воля на хората", предупреди той.

Американският първи дипломат добави, че САЩ щели да "продължат да подкрепят страните, които се опитват да попречат на Куба и Венецуела да отвлекат тези протести".

Той също така обвини Русия в "злонамерено" влияние в Латинска Америка и за "подпомагане" на венецуелското правителство на Николас Мадуро.