В понеделник прокуратурата на Боливия арестува след разпит бившия командващ армията Хорхе Мендиета за участието му в преврата срещу бившия президент Ево Моралес след изборите през 2019 г., предадоха РТ и teleSUR.

Припомняме, че това е пореден арест за последната седмица, извършен от новите управляващи. Миналата седмица бе задържана бившият изпълняващ длъжността президент на Боливия Жанин Аньес бе била арестувана в събота по обвинения в тероризъм и размирици. Полицията също така задържа и бивши министри, които подкрепиха служебното правителство на консервативния политик, което действаше една година. 

Бившият президент на Боливия Ево Моралес обвини бившите управляващи, че отстраняването му от власт е държавен преврат срещу него и се дължи на процеса на индустриализация на лития, който той се опитва да извърши. След победата на социалистите миналата година, той се завърна в страната. Моралес поиска в "Туитър" авторите и съучастниците на преврата срещу него, да бъдат разследвани и наказани.

В същото време в страната се проведоха многохилядни протести в подкрепа на Аньес.  Поддръжници на експрезидента се събраха в поне четири боливийски града в понеделник вечерта, за да протестират срещу задържането ѝ. Протести са се провели в Ла Пас, Кочабамба, Санта Крус и Тринидад.

Изпращат ме 4 месеца в ареста, за да изчакам процеса за преврат, който никога не се е случил. Това написа Аньес в "Туитър".

Бившите президенти Хорхе Кирога и Карлос Меса осъдиха отделно арестите.

Борел се обяви за върховенство на закона в Боливия

Борел се обяви за върховенство на закона в Боливия

След ареста на експрезидента и бившия министри

Обвиненията за събитията през 2019 г. трябва да бъдат разгледани прозрачно правосъдие и без политически натиск, като се зачита независимостта на властите. Диалогът и помирението са от решаващо значение. Европейският съюз ще продължи да поддържа Боливия. Това написа в неделя "Туитър" върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Разследващите от Междуамериканската комисия по правата на човека са в Боливия, за да разследват насилието след изборите през 2019 г.

Задържаха експрезидента и двама министри на Боливия

Задържаха експрезидента и двама министри на Боливия

Отстранилата от власт Моралес Жанин Аньес вече е била разпитана