Бившият изпълняващ длъжността президент на Боливия Жанин Аньес е била арестувана в събота по обвинения в тероризъм и размирици, предаде АФП. Полицията също така задържа и бивши министри, които подкрепиха служебното правителство на консервативния политик, което действаше една година. 

"Уведомявам боливийския народ, че г-жа Жанин Аньес вече е задържана и в момента е в ръцете на полицията", написа министър Карлос Едуардо дел Кастильо в Twitter и Facebook. Кастило поздрави полицията за "великата работа в историческата задача да седаде справедливост" на боливийския народ.

Припомняме, че бившият президент на Боливия Ево Моралес обвини бившите управляващи, че отстраняването му от власт е държавен преврат срещу него и се дължи на процеса на индустриализация на лития, който той се опитва да извърши. След победата на социалистите миналата година, той се завърна в страната.  Моралес поиска в "Туитър" авторите и съучастниците на преврата срещу него, да бъдат разследвани и наказани.

Връщането на Моралес в Боливия потвърдено

Връщането на Моралес в Боливия потвърдено

Моралес ще пристигне в Боливия на 9 ноември

Прокурорът на Боливия издаде заповед за арест в петък за Аньес и други по обвинения в тероризъм, бунт и конспирация. Аньес отговори в социалните мрежи: "Политическото преследване започна." и заклейми ареста си като незаконен. По-късно тя беше разпитана.

Бившият енергиен министър Родриго Гусман и неговият колега по правосъдието Алваро Коимбра, и двамата вписани в заповедта на прокурора, бяха задържани в петък.

Бившите президенти Хорхе Кирога и Карлос Меса осъдиха отделно арестите.

Разследващите от Междуамериканската комисия по правата на човека са в Боливия, за да разследват насилието след изборите през 2019 г.

Боливия възстановява отношения с Куба, Венецуела, Иран и Русия

Боливия възстановява отношения с Куба, Венецуела, Иран и Русия

След като при предишната власт бяха обтегнати