Боливия иска да възстанови отношенията си с Венецуела, Мексико, Куба, Аржентина, Никарагуа, Иран и Русия. Външният министър Рохелио Майта заяви, че планът вече е в ход с Каракас. 

 "Нашата цел е да поддържаме най-добрите отношения с всички страни по света. Трябва да напредваме в единството на региона и затова трябва да водим диалог с всички нации ", заяви Майта, цитиран от teleSUR.

По време на администрацията на Жанин Аньес отношенията с правителството на президента на Венецуела Николас Мадуро бяха прекъснати, тъй като преходната администрация призна Хуан Гуайдо за временен президент.

По същия начин отношенията бяха замразени с Аржентина, Мексико, Куба и Иран.

Боливия облага с нов данък милионерите

Боливия облага с нов данък милионерите

За да подпомага по-бедните

Външният министър Майта казва, че съжалява за решенията, взети от Аньес, за която смята, че е действала политически и по инструкциите на САЩ.

"През тези 11 месеца те ни изтриха от картата, това беше ненужно и преувеличено напрежение и ние вече го нормализираме", заяви външният министър Майта.

Аржентина не призна Аньес и нейната администрация. Мексико също определи смяната на властта тогава като преврат.

Майта отбеляза, че предизвикателството сега е да се възстановят тези отношения и да се назначат боливийски посланици в тези държави.

Майта каза, че има много споразумения, които трябва да бъдат възстановени с Куба, включително споразумения за възстановяване като износ на дървесина и други продукти.

Що се отнася до отношенията с Иран, той ще се стреми да постигне възобновяване на боливийското посолство в Техеран, който е сред най-критичните към външната политика на Съединените щати.

Луис Арсе е новият президент на Боливия

Луис Арсе е новият президент на Боливия

Това обяви официално ЦИК на страната

Според министъра Боливия и Русия имат отлично ниво на диалог, разбирателство и сътрудничество, което се изразява в подписването на 90 двустранни споразумения в различни области, като търговия, наука, туризъм и здравеопазване, наред с други.