Луис Арсе официално е новият президент на Боливия. Това обявиха от ЦИК на страната, цитирани от teleSUR.

Кандидатът на "Движение към социализъм" постигна убедителна победа от 55,10 процента от гласовете. Той бе избран още на първи тур, въпреки очакванията за балотаж срещу бившия президент центрист Карлос Меса.

Голяма победа за социалистите в Боливия

Голяма победа за социалистите в Боливия

Луис Арсе ще е новият президент на латиноамериканската страна

Бившият външен министър Давид Чокеуанка е избран за вицепрезидент.

На 8 ноември двамата ще встъпят в длъжност.

Около 6 483 890 боливийци, 88, 4% от имащите право на глас, отидоха до секциите. Резултатът е втори в историята на Боливия по избирателна активност.

"Той няма да има никаква роля в нашето правителство". Това отговори Арсе пред "Ройтерс" на въпрос какво е бъдещето на прогонения му съпартиец и бивш президент Ево Моралес в управлението на страната.

"Той може да се върне в страната, когато пожелае, защото е боливийски гражданин, но в правителството аз съм този, който трябва да решава кой е част от администрацията и кой не."

Като финансов министър при Моралес, Арсе ръководи икономика, която се разрастваше по-бързо от почти всяка в региона. Но когато поеме президентството на Боливия през следващия месец, той ще управлява държава, изправена пред рецесия.

Арсе изключва роля на Моралес в бъдещото управление на Боливия

Арсе изключва роля на Моралес в бъдещото управление на Боливия

Социалистите победиха в президетските избори

"Ще трябва да въведем строги мерки. Няма друга възможност, ако нямаме достатъчно приходи, за да покрием текущите си разходи ", призна Арсе.

Арсе призна, че Боливия се нуждае от стратегически партньор, за да може успешно да експлоатира своите литиеви запаси, което може да донесе в Боливия до 2 млрд. долара до края на неговия петгодишен мандат.

Арсе заяви, че иска да възстанови отношенията си с всички страни, но по отношение на стария "враг" Вашингтон, остави на него да реши.