"Той няма да има никаква роля в нашето правителство". Това отговори новоизбраният боливийски президент Луис Арсе пред Ройтерс на въпрос какво е бъдещето на прогонения му съпартиец и бивш президент Ево Моралес в управлението на страната.

"Той може да се върне в страната, когато пожелае, защото е боливийски гражданин, но в правителството аз съм този, който трябва да решава кой е част от администрацията и кой не."

Като финансов министър при Моралес, Арсе ръководи икономика, която се разрастваше по-бързо от почти всяка в региона. Но когато поеме президентството на Боливия през следващия месец, той ще управлява държава, изправена пред рецесия.

Голяма победа за социалистите в Боливия

Голяма победа за социалистите в Боливия

Луис Арсе ще е новият президент на латиноамериканската страна

"Ще трябва да въведем строги мерки. Няма друга възможност, ако нямаме достатъчно приходи, за да покрием текущите си разходи ", призна Арсе.

Арсе призна, че Боливия се нуждае от стратегически партньор, за да може успешно да експлоатира своите литиеви запаси, което може да донесе в Боливия до 2 млрд. долара до края на неговия петгодишен мандат.

Арсе заяви, че иска да възстанови отношенията си с всички страни, но по отношение на стария "враг" Вашингтон, остави на него да реши.