Обвиненията за събитията през 2019 г. трябва да бъдат разгледани прозрачно правосъдие и без политически натиск, като се зачита независимостта на властите. Диалогът и помирението са от решаващо значение. Европейският съюз ще продължи да поддържа Боливия. Това написа в "Туитър" върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Припомняме, че бившият изпълняващ длъжността президент на Боливия Жанин Аньес бе била арестувана в събота по обвинения в тероризъм и размирици. Полицията също така задържа и бивши министри, които подкрепиха служебното правителство на консервативния политик, което действаше една година. 

Задържаха експрезидента и двама министри на Боливия

Задържаха експрезидента и двама министри на Боливия

Отстранилата от власт Моралес Жанин Аньес вече е била разпитана

Бившият президент на Боливия Ево Моралес обвини бившите управляващи, че отстраняването му от власт е държавен преврат срещу него и се дължи на процеса на индустриализация на лития, който той се опитва да извърши. След победата на социалистите миналата година, той се завърна в страната. Моралес поиска в "Туитър" авторите и съучастниците на преврата срещу него, да бъдат разследвани и наказани.

Бившите президенти Хорхе Кирога и Карлос Меса осъдиха отделно арестите.

Разследващите от Междуамериканската комисия по правата на човека са в Боливия, за да разследват насилието след изборите през 2019 г.

Моралес се връща в Боливия на 11 ноември

Моралес се връща в Боливия на 11 ноември

Няма да играе важна роля в правителството на Арсе