Повечето големи телевизии в Русия не съобщават за арестите на протестиращите срещу манипулациите на проведените в страната парламентарни избори, съобщи Би Би Си.

На 6 декември над 500 граждани бяха задържани при протестни акции в Москва и Санкт Петербург.   
Само на Триумфалния площад в руската столица са задържани над 250 души.

Сред арестуваните е лидерът на опозиционното движение „Солидарност" Борис Немцов.
Междувременно агенция „Интерфакс" съобщи, че той вече е освободен.

Арестуван е и лидерът на партия „Яблоко" Сергей Митрохин, както и водачът на младежката организация на партията Кирил Гончаров.
Три часа след задържането си Митрохин беше пуснат от ареста.
„Държаха ме повече от 3 часа без да повдигнат обвинения, без да посочат каквито и  да било причини за задържането ми. Това е най-грубо нарушение на законодателството." - коментира Митрохин след освобождаването си.

В късните часове на 6 декември се състоя мълчаливо шествие в Ростов на Дон, което също беше организирано в знак на протест срещу изборните манипулации.

Би Би Си информира, че блогърът Алексей Навални, който беше задържан на 5 декември  в Москва заради участието си в митинг в центъра на Москва, е осъден на 15 дни арест заради неподчинение на „законно разпореждане на властите".

Същата присъда получи и Иля Яшин - един от лидерите на движението „Солидарност". Той беше задържан заедно с Навални след протестната акция „Русия без Путин".
На други участници бяха наложени глоби между 500 и 1000 рубли.

Само в Москва при протестите на 5 декември бяха задържани около 300 души. Съобщава се, че те ще бъдат изправени пред съда.

Проведените на 4 декември парламентарни избори в Русия бяха определени от наблюдателите на ПАСЕ и ОССЕ като нечестни. Манипулациите в полза на оглавяваната от Владимир Путин партия „Единна Русия" са били осъществявани главно след приключване на изборния ден - при отчитане на резултатите от вота.