Шестима души бяха арестувани за предполагаем износ на стоки с двойна употреба в страни, санкционирани от Европейския съюз, съобщи федералната прокуратура на Белгия във вторник, след като полицията извърши обиски на компании и къщи в селските райони на Белгия и Нидерландия, пише POLITICO.

"Някои от търгуваните технологии могат да попаднат под правилата за ембарго, приложими за определени страни, като Русия, особено поради въоръжен конфликт", се казва в прессъобщение на службата.

Полицията обискира "частни домове и централи на компании" в Кноке-Хайст и Екло в белгийския регион Фландрия и в Ротердам и Слуис в Нидерландия, се казва в изявлението.

"Разследването ще трябва да определи дали тези стратегически и защитени технологии може да са били пуснати на пазара в страни, където Белгия и Европейският парламент налагат законови ограничения."

Четирима души са задържани за разпит в Белгия, а двама - в Нидерландия. Акциите са част от съвместно разследване с правителството на Съединените щати.

Според изявлението на прокуратурата стоките с двойна употреба "могат да се използват както с граждански, така и с военни цели, като оборудване за дронове или ракети. Примерите включват микрочипове, акселерометри, турбинни двигатели".

ЕС наложи ограничения върху търговията със стоки и технологии с двойна употреба срещу няколко държави. Те включват Русия и Беларус за ролята им в пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна през февруари 2022 г., както и Северна Корея и Иран.

POLITICO: Таванът на цената на руския петрол се провали

POLITICO: Таванът на цената на руския петрол се провали

Киев призовава за затягане на възможностите за заобикаляне на санкциите