Имунитетът на бившата първа дама на Гватемала Сандра Торес бе свален, съобщава "Ел Мундо".

Това става две седмици, след като тя загуби втория тур на президентските избори в страната на 16 август т.г. срещу Алехандро Джаматеи. Това й се случва за втори път - първият път бе през 2015 г., когато тя участваше в предизборна битка срещу комедийния актьор Джими Моралес. Но сега от неуспеха й се възползва прокуратурата, за да я обвини в незаконно предизборно финансиране. Малко по-късно тя бе арестувана.

Бившата първа дама от президенството на Алваро Колом (2008-2012) е разследвана за недекларирани 27.7 милиона кетцала (3.4 милиона евро), получени по време на предизборната й кампания през 2015 г.

Сандра Торес заяви, че това е политическа репресия, но съдийката Клодет Домингес я прати в затвора.

Адвокатът на Сандра Торес посочи, че здравето на неговата клиентка е влошено и настоя тя да бъде изпратена в частно лечебно заведение. Съдийката не се съгласи, но нареди обвиняемата да бъде прегледана в затвора от съдебен лекар. И вече след това, ако се сметне за нужно, тя ще бъде изпратена в лечебно заведение.

Освен това за предполагаема връзка с незаконното финансиране на бившата първа дама прокуратурата разследва и социалдемократическата партия, имайки предвид, че като неин кандидат Торес участва на изборите през 2015 и 2019 г. Обвинението използва случая, за да поиска разпускането на партията.

Арестът на Сандра Торес не е учудващ. Дни преди да спечели изборите Алехандро Джаматеи, който ще поеме президентския пост на 14 януари 2020 г., обеща, че ако гласуват за него, ще направи всичко според силите си, за да вкара госпожа Сандра Торес в затвора.

Бившият й съпруг и бивш президент Алваро Колон също е обвиняем за финансови измами и корупционни сделки за 30 милиона евро и бе задържан от февруари до август 2018 г., но след като плати гаранцията си от 120 хиляди евро бе освободен.

Тръмп плаши Гватемала със санкции

Тръмп плаши Гватемала със санкции

Латиноамерикански страсти в Белия дом

Освен това има постъпки да се свали имунитетът и на Джими Моралес, още действащият президент, и на него да му се повдигне обвинение за необявен произход и недеклариране на приходи за 1.7 милиона евро.