Президентът на САЩ Доналд Тръмп е готов да започне поредната война на санкции. На мушката този път е Гватемала. Причината е нарушаването на постигнато по-рано споразумение на Гватемала със САЩ за миграцията.

Това става ясно от съобщение на Доналд Тръмп в "Туитър".

Гватемала подписа споразумение с Белия дом, което има за цел да намали бежанския натиск по границата на САЩ с Мексико. Тръмп дори намекна, че мисли за налагането на наказателни мита и такси при трансгранични парични превиди.

САЩ спряха финансова помощ за Салвадор, Гватемала, Хондурас

САЩ спряха финансова помощ за Салвадор, Гватемала, Хондурас

Текущите програми ще продължат

"Гватемала, която формира каравани от мигранти и изпраща голям брой хора в Съединените щати, някои от които имат предишни присъди, решиха да нарушат споразумението за контролиране на миграционните потоци, пише държавният глава. "Бяхме готови да сключим споразумение. Сега обмисляме възможността за въвеждане на забрана, мита, такси за парични преводи или всички по-горе наведнъж", подчерта американският лидер.

Той отново критикува действията на властите на централноамериканската република и припомня, че е решил да спре да отпуска нови средства за предоставяне на финансова помощ на Гватемала поради факта, че според него ръководството на страната не предприема необходимите мерки за борба с миграционната криза.

Долната камара на Конгреса одобри $4,5 млрд. за имигрантите на границата с Мексико

Долната камара на Конгреса одобри $4,5 млрд. за имигрантите на границата с Мексико

Финансовият пакет беше одобрен от 230 конгресмени срещу 195

Миналата седмица Конституционният съд на Гватемала постанови, че всяко споразумение със САЩ по въпросите на миграцията, което противоречи на законите на страната, не може да бъде подписано от президента без одобрението на националния конгрес (еднокамарения парламент). Президентът Джими Моралес още преди присъдата на съда обяви решението да отложи предварително планираната визита във Вашингтон. В същото време той подчерта, че неговото правителство "не възнамерява да превърне Гватемала в сигурна трета страна" за мигрантите.