Държавното бюро за разследване на Украйна задържа бившия военен комисар на Одеса Евгений Борисов. Той е заподозрян в незаконно обогатяване за милиони гривни, както и в умишлено избягване от военна служба, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Дейността на Борисов като военен комисар на Одеса предизвика много критики, а разследването срещу него стана обект на бурни дискусии в украинското общество.

Той успя да се укрие в рамките на два дни от разследването. Според агенция УНИАН бившият военен комисар се е опитал да смени телефонните си номера, коли и местоположението си. През уикенда се появи информация, че той е успял да напусне Украйна, която обаче не бе потвърдена.

Сега прокуратурата ще иска той да бъде задържан под стража без право на парична гаранция. Ако бъде признат за виновен, го грозят до 10 години затвор.

Как се разви скандалът с Борисов

На 22 юни "Украинская правда" публикува разследване на Battalion Spain, в което се посочва, че семейството на началника на военния комисариат в Одеса Евгений Борисов е придобило недвижими имоти на стойност милиони евро на испанското крайбрежие и престижни автомобили по време на пълномащабната война на Русия срещу Украйна.

След публикуването на тази информация Борисов беше отстранен от поста си, а Държавното следствено бюро образува производство за незаконно обогатяване.

След публикуването на разследването на "Украинская правда" обаче прессекретарят на Оперативно командване "Юг" на Въоръжените сили на Украйна Наталия Гуменюк заяви, че вътрешен одит не е разкрил основания за отстраняването му от длъжност и следователно Борисов продължава да изпълнява задълженията си. Още на следващия ден обаче президентът на Украйна Володимир Зеленски реагира на скандала, като нареди незабавното уволнение на скандалния военен комисар, "за което говори цялата страна".

Зеленски добави, че е разпоредил създаването на комисия за проверка на всички военни комисари във всички региони на Украйна, "за да не позорят нашата държава и паметта на героите, които умират на фронта".

На 28 юни Наталия Гуменюк съобщи, че Борисов е уволнен от поста.

 САЩ не успяха да установят движението на американски оръжия, изпратени в Украйна

САЩ не успяха да установят движението на американски оръжия, изпратени в Украйна

Проверка на Пентагона установи липса на подходящ контрол и наблюдение при предоставянето на военна помощ за Украйна