Турските власти са арестували служител на консулството на САЩ в Истанбул заради предполагаемите връзки с движението, водено от Фетулах Гюлен, базиран в САЩ, съобщава Анадолската агенция, цитирана от АП.

Посолството на САЩ коментира, че обвиненията срещу служителя са "напълно безсмислени". 

Анадолската агенция съобщава, че човекът, турски гражданин, идентифициран с инициалите М.Т., е арестуван по разпореждане от съда в Истанбул по обвинения в шпионаж и опити за "унищожаване" на конституционния ред и на турското правителство.

Арестуваният е обвинен във връзки с бивш прокурор и четирима бивши полицейски началници, които са обект на съдебно преследване за корупция през 2013 г., като правителството твърди, че корупционната практика е провокирана от движението на Гюлен. Гюлен е обвинен и в организирането на миналогодишния неуспешен преврат.

Посолството на САЩ заявява, че е "дълбоко разтревожено" от арестуването на члена на персонала на консулството в Истанбул, както и от факта, че "турски правителствени източници насочват обвинения към служителя в медиите, а не в съда".

"Без основания, анонимните твърдения срещу нашия служител подкопават дългосрочното партньорство" между Турция и САЩ, коментира посолството в своето изявление.