Азербайджан отново прекъсна работата на газопровод, доставящ газ за Нагорни Карабах от Армения, съобщава ТАСС, позовавайки се на агенция "Арменпрес".

По данни на газовата компания "Арцахгаз" синьо гориво не се доставя на непризнатата република и се използва остатъкът от тръбите.

Подобен инцидент имаше и вчера следобед, но вечерта газоподаването беше възстановено.

Лачинският коридор е единственият маршрут, свързващ Армения с Нагорни Карабах. На 12 декември миналата година група азербайджански граждани, представили се за екоактивисти, блокираха Лачинския коридор, където е разположен руски мироопазващ контингент. Баку твърди, че целта на протестната акция не е била да се блокира пътят и че цивилните превозни средства могат да се движат свободно и в двете посоки.

От своя страна Ереван тълкува това като провокация на Азербайджан, целяща да предизвика хуманитарна катастрофа в непризнатата република. Пашинян заяви на заседание на правителството, че блокадата вече е причинила недостиг на храна в Нагорни Карабах.

На 14 декември 2022 г. Армения поиска Европейският съд по правата на човека да задължи Азербайджан да премахне блокадата на Лачинския коридор.

Армения иска международна мисия да проверява фактите в Нагорни Карабах

Армения иска международна мисия да проверява фактите в Нагорни Карабах

Ереван очаква по-съществени стъпки от международната общност, включително от Русия