Управляващата републиканска партия в арменския парламент прекрати процеса на ратификация на договореностите с Турция.

Арменските депутати смятат, че Турция съзнателно забавя и затормозява мирния процес.

Според членовете на републиканската партия, от която е и президентът Серж Саргосян, както и партията „Разцвет на Армения" и „Страна на закона" в съвместно заявяват, че Турция поставя неизпълними условия за възобновяване на дипломатическите отношения.

Най-сериозен препъни-камък в момента се оказа проблемът с Нагорни Карабах - спорният азърбайджански анклав, който Армения контролира от 1993 година.

Само след два дни в Армения ще се отбележи 95-годишнината от геноцида в Отоманската империя 1915 - 1917 г.

В началото на седмицата турския министър на външните работи Ахмет Давитоглу по време на визита в Баку обеща на властите, че Анкара както и преди ще поддържа страната на Азърбайджан във въпроса за регулиране на конфликта в района.

„Мнозинството в парламента на Армения счита, че изявлението на турската страна за недопустими. Ние особено сме възмутени от изявленията на министър-председателя Реджап Ердоган, който за пореден път постави въпроса за ратификацията на армено-турските протоколи в пряка зависимост от решаването на спорния въпрос за Нагорни Карабах", се казва в изявления на управляващата коалиция.

Арменските депутати заявяват, че преустановяват процеса на ратификация до този момент, докато Турция не е готова да продължи преговорите без никакви условия.

Дипломатическите усилия за преодоляване на разногласията между двете страни и до този момент се натъкват на много и различни препятствия, като освен Нагорни Карабах, проблемът с геноцида остава един от най-сериозните.
Турция и до този момент не признава тази част от историята.

Миналата година започна известно затопляне на отношенията, след като през 1993 година Турция затвори границата с Армения в знак на солидарност с Азърбайджан.

Едва през октомври 2009 година Турция и Армения подписаха първоначално споразумение за установяване н дипломатически отношения и отвориха границите си.
Споразумението, състоящо се от два протокола, трябва да бъде одобрено от парламентите и на двете страни.