Арменският президент Серж Саркисян пристигна днес в Бурса (Западна Турция) на историческо посещение в Турция, бележещо нов етап в помирението между двете страни, съобщава АФП.

Саркисян пристигна в Бурса, за да наблюдава заедно с турския си колега Абдуллах Гюл футболна среща тази вечер между отборите на Армения и Турция за квалификациите за световното първенство през 2010 г.

Този кръг на "футболни дипломация," идва само няколко дни, след като правителствата на двете страни подписаха историческа серия от протоколи за установяване на дипломатически отношения между двете съседни страни.

Министър-председател на Турция направи публично обръщение към турски футболни запалянковци да посрещнат арменския президент Серж Саркисян с гостоприемство и да избягват провокациите.

Резултатът до голяма степен няма значение, понеже и Турция и Армения вече загубиха шансовете си да се класират на световното първенство по футбол догодина.

Армения и Турция са били разделяни от почти един век на неприязън и недоверие. Подписването на протоколите са призив за установяване на посолства в столиците на другата страна, както и за повторно отваряне на турско-арменската граница, която е затворена от 1993 г. насам.